- Europa og USA er medansvarlige

Menneskerettighetsorganisasjoner som i går møttes i Jerusalem mener Europa og USA er medansvarlige for det som når skjer i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samlingen i Jerusalem er den første i sitt slag.

- Det viser hvor alvorlig vi mener situasjonen er. Vi frykter at en massakre pågår. Vi vet at fem eldre menn er henrettet i Cairo Bank i Ramallah. Vi vet at folk dør i gatene fordi ambulansene ikke når fram, sier direktøren i den palestinske menneskerettighetsorganisasjonen LAW, Khader Shkirat, og konkluderer: - Europeerne og amerikanerne er medansvarlige i det som skjer. De har ikke gitt Israel rødt kort.

Foreløpig kan ingen bekrefte de mange meldingene om tortur, skadde og drepte før folk får komme inn i krigsområdene på Vestbredden.

- Jeg forstår ikke at noen kan stille spørsmål om det foregår tortur på Vestbredden. Ved en rekke anledninger har vi dokumentert at israelerne har brukt tortur, sier direktøren i verdensorganisasjonen mot tortur (OMCT), Eric Sottas.

Amnesty International, International Commision of Jurists, Human Rights Watch, Euro-Mediterranean Human Rights Network, International Federation for Human Rights, Reporters Without Borders, Medicins Sans Frontiers og World Organisasion Against Torture ber nå om å få møte FNs generalsekretær Kofi Annan og EU-sjef Javier Solana. De vil kreve at internasjonale observatører må komme til Vestbredden, at ambulanser og hjelpepersonell får jobbe i henhold til internasjonale lover, og at EU setter i gang økonomiske sanksjoner mot Israel.

DOKUMENTERT: - Jeg kan ikke forstå at noen kan stille spørsmål om at det foregår tortur på Vestbredden. Ved en rekke anledninger har vi dokumentert at israelerne har brukt tortur, sier direktøren i verdensorganisasjonen mot tortur (OMCT), Eric Sottas (t.h.). Representanter for åtte menneskerettighetsorganisasjoner møttes i går i Jerusalem.