- Europa og USA kan passe sine egne saker

Presidenten i Irans nasjonalforsamling ber Vesten ryke og reise.

AVGIR SIN STEMME: Ali Larijani ber Vesten holde seg unna det iranske valget. Foto: AP Photo/Kamran Jebreili/Scanpix
AVGIR SIN STEMME: Ali Larijani ber Vesten holde seg unna det iranske valget. Foto: AP Photo/Kamran Jebreili/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Europa og USA kan passe sine egne saker, og trenger ikke bruke energi på å bekymre seg for gjennomføringen av valget i Iran.

Det sa den respekterte presidenten i landets nasjonalforsamling, Ali Larijani, i en tale til det iranske nasjonalforsamlingen i dag.

Larijani er en konservativ tungvekter som tidligere har vært kulturminister, kringkastingssjef og Irans sjefforhandler om atomspørsmålet.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA ba Larijani spesielt USA om å holde fokus på sine egne utfordringer i regionen.

SKADD: En demonstrant hjelpes vekk etter å ha blitt skadd i demonstrasjoner i Teheran. Minst 12 er drept i Iran. Foto: AP photo/Vahid Salemi/Scanpix
SKADD: En demonstrant hjelpes vekk etter å ha blitt skadd i demonstrasjoner i Teheran. Minst 12 er drept i Iran. Foto: AP photo/Vahid Salemi/Scanpix Vis mer

Er på vakt
Han kritiserte også USA for å ikke leve opp til president Obamas fagre løfter om forandring - «change».

- Iran er på vakt, og vil gi dere svar på andre måter, var den kryptiske beskjeden den erfarne politikeren rettet mot Vesten.

Etter Larijanis mening har europeiske land vært for brå med å kritisere det som hevdes å være valgfusk og triksing med stemmer fra president Ahmadinejads side.

BEGGE SIDER: Også presidentens tilhengere har tatt til gatene for å ytre sitt budskap. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/Scanpix
BEGGE SIDER: Også presidentens tilhengere har tatt til gatene for å ytre sitt budskap. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/Scanpix Vis mer

Her finner du Dagbladets dekning av Iran-valget.

USA: Mye tvil om valget
Det er fryktelig mye tvil om valgresultatene i Iran, mener USAs visepresident Joe Biden.

- Håpet er at alle stemmene til det iranske folk har blitt talt med på en rettferdig måte. Men vi vet rett og slett ikke nok om dette, sa Biden til NBC.

- Jeg har mine tvil.

Dagbladet snakket i dag med utenriksminister Jonas Gahr Støre om valget.

- Svekker troverdigheten
- Det jeg kan si er at på prinsipielt grunnlag støtter Norge de som er opptatt av demokrati, reformer og fredelig utvikling. Det vil vi også i Iran, sa Støre til Dagbladet.

- De enkelte historien fra Iran viser jo, og jeg har lest mange av dem, at det er mye som tyder på at ikke alt har gått som det skulle. Det er urovekkende og svekker troverdigheten til dette valget.

President Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt med hele to tredjedeler av stemmene og anklagene om valgfusk kom umiddelbart.

- HVOR ER STEMMEN MIN? Denne kvinnen mistenker valgfusk. Foto: AFP PHOTO / TIZIANA FABI/Scanpix
- HVOR ER STEMMEN MIN? Denne kvinnen mistenker valgfusk. Foto: AFP PHOTO / TIZIANA FABI/Scanpix Vis mer


Minst 12 drept

I flere dager har opposisjonstilhengere demonstrert i gatene og politiet har slått tilbake og skadet mange.

IRAN ER SVEKKET: Utenriksminister Støre er kritisk til gjennomføringen av Iran-valget. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
IRAN ER SVEKKET: Utenriksminister Støre er kritisk til gjennomføringen av Iran-valget. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Minst 12 personer skal være drept i sammenstøtene. 

Vokterrådet sier stemmene vil bli talt på nytt i valgkretser der opposisjonen har påpekt uregelmessigheter eller klaget på.