Europa på tå hev

Minst sju falske terroralarmerpå tre dager. Vi overdriver, mener forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter bombeangrepene i London som etterlatte minst 49 personer døde og minst 700 skadde skremmer Europa. I løpet av de tre dagene som har gått etter terrorangrepet, har politiet i flere europeiske byer aksjonert mot mulige terroraksjoner.

 • BIRMINGHAM I KVELD:

  Politiet har mottatt informasjon via etterretning om en sikkerhetstrussel mot Birmingham sentrum. Veiene inn mot sentrum er avsperret for biltrafikk, og folk som skal inn på utesteder er varslet om at de kan bli ransaket. Foreløpig vet man ikke om trusselen er reell

 • HARD ROCK CAFÉ, LONDON, I KVELD:

  Det brøt ut brann ved Hard Rock Cafe i sentrale London, og terroralarmen gikk. Politiet var raskt ute med å sperre av et stort område og mer enn 15 brannbiler rykket ut, ifølge VG Nett. Det viste seg å være falsk alarm. Brannen hadde oppstått på kjøkkenet, og ingen ble skadd.

 • MANCHESTER I ETTERMIDDAG:

  Manchesters viktigste jernbanestasjon, Manchester Piccadilly, ble evakuert etter at en koffert ble etterlatt på et tog, ifølge BBC. Sikkerhetsalarmen gikk. Politiet stengte stasjonen og veiene rundt og bombeeksperter ble kalt inn fra Chester for å takle hendelsen. Busser og tog ble dirigert vekk fra stasjonen.

 • OSLO S I FORMIDDAG:

  Full alarm og evakuering på grunn av røykutvikling på Oslo sentralbanestasjon. Brannalarmen gikk da det var røyk i stasjonsområde. Røyken skyldtes en kompressor på stasjonsområdet som hadde gått varm.

 • ROMA I DAG:

  En forlatt pakke ble funnet på flyplassen Fiumcino i Roma. Pakken ble funnet i området der både British Airways, United States Airlines og Israels El Al holder til. Rundt 500 passasjerer ble evakuert mens pakken ble undersøkt av bombeeksperter, melder NRK.

 • MILANO I DAG:

  Politiet har arrestert 142 personer og beslaglagt halvanne kilo sprengstoff som resultat av en antiterror-operasjon i Milano. 2000 politifolk deltok i aksjonen. Les mer hos BBC.

 • LIVERPOOL STREET STATION og EUSTON, LONDON, I GÅR:

  Politiet i London evakuerte først Euston og deretter Liverpool Street Station. Ved Liverpool station ble det funnet en mistenkelig pakke på en restaurant like ved t-banestasjonen.

 • KØBENHAVN I GÅR:

  All togtrafikk over Nørreport stasjon ble innstilt i tre timer etter at det i 17.40-tida ble funnet en mistenkelig veske og en pakke i en hattehylle i et tog. To av vognene ble evakuert av politiet og bombeeksperter skjøt vann på vesken og pakken, som viste seg å inneholde blader, tidsskrifter og klær.

 • EDINBURGH TORSDAG:

  Politiet i Edinburgh evakuerte torsdag kveld deler av byen for å undersøke en mistenkelig pakke som viste seg å være ufarlig.

- Vi overdriver

Leder for temagruppen for terrorisme i NUPI, Anders Romarheim, mener statene i Europa overdriver.

- Ja, jeg mener kanskje at vi overdriver, men det er naturlig for et land som er blir utsatt for et så stort terrorangrep. Det er også forståelig at stater i nærområder blir ekstra på tå hev og alarmerte, sier Romarheim til Dagbladet.no.

Romarheim tror også det er viktig for landene å reise fanen overfor terroristene, å vise at man har kontroll. Samtidig mener han det er riktig å reagere, fordi terrortrusselen er reell.

- Londonangrepene viser at terrortrusselen er reell. Faren for oppfølgingsangrep er også reell. London-angrepet var nesten en tro kopi av Madrid-bombingene. Den gangen ble det planlagt oppfølgingsangrep, men dette ble forhindret, sier han.

DETTE FRYKTER EUROPA: En gjentakelse av terroraksjonen i London onsdag, der fire bomber drepte minst femti og skadde minst 700.
DETTE FRYKTER EUROPA: En gjentakelse av terroraksjonen i London onsdag, der fire bomber drepte minst femti og skadde minst 700. Vis mer