Europa-parlamentet vil ha våpenembargo mot Saudi Arabia

Men UD forsvarer norsk militær eksport til landet.

BOMBET: Her traff bombene fra et saudi-arabisk flyangrep i Sanah i juli i fjor. Ved årsskiftet var 2800 personer i følge FN drept i krigen i Jemen. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/Scanpix
BOMBET: Her traff bombene fra et saudi-arabisk flyangrep i Sanah i juli i fjor. Ved årsskiftet var 2800 personer i følge FN drept i krigen i Jemen. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I januar avslørte Dagbladet at Norge i 2014 solgte våpen og annet militært utstyr for 56 millioner kroner til de krigførende partene i Jemen. Saudi-Arabia er det landet i regionen som kjøper nest mest militært utstyr fra Norge. I 2014 handlet de utstyr klassifisert som krigsmateriell for 3,7 millioner kroner.

I følge UDs eksportkontrollmelding til Stortinget var nesten alt materiellet Norge eksporterte til Saudi Arabia utstyr og deler til militære kjøretøy. Statssekretær Tore Hattrem (H) har tidligere forsvart eksporten i Dagbladet og nekter for at dette kan kalles våpeneksport.

- Når det gjelder Norge, selger vi ikke våpen og ammunisjon til Saudi Arabia. Norge selger kun såkalt B-materiell, militært materiell som ikke er våpen eller ammunisjon, sier pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde i UD.

Omfatter norsk eksport Nå har EU-parlamentet med 449 mot 36 stemmer vedtatt en oppfordring til EUs utenrikssjef Federica Mogherini om å ta initiativ til å innføre en våpenembargo mot Saudi Arabia. I resolusjonen viser parlamentet til rapportene om alvorlige brudd på humanitær rett som Saudi Arabia står bak i Jemen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer