Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa-parlamentet vil ha våpenembargo mot Saudi Arabia

Men UD forsvarer norsk militær eksport til landet.

BOMBET: Her traff bombene fra et saudi-arabisk flyangrep i Sanah i juli i fjor. Ved årsskiftet var 2800 personer i følge FN drept i krigen i Jemen. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/Scanpix
BOMBET: Her traff bombene fra et saudi-arabisk flyangrep i Sanah i juli i fjor. Ved årsskiftet var 2800 personer i følge FN drept i krigen i Jemen. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar avslørte Dagbladet at Norge i 2014 solgte våpen og annet militært utstyr for 56 millioner kroner til de krigførende partene i Jemen.
Saudi-Arabia er det landet i regionen som kjøper nest mest militært utstyr fra Norge. I 2014 handlet de utstyr klassifisert som krigsmateriell for 3,7 millioner kroner.

I følge UDs eksportkontrollmelding til Stortinget var nesten alt materiellet Norge eksporterte til Saudi Arabia utstyr og deler til militære kjøretøy. Statssekretær Tore Hattrem (H) har tidligere forsvart eksporten i Dagbladet og nekter for at dette kan kalles våpeneksport.

- Når det gjelder Norge, selger vi ikke våpen og ammunisjon til Saudi Arabia. Norge selger kun såkalt B-materiell, militært materiell som ikke er våpen eller ammunisjon, sier pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde i UD.

Omfatter norsk eksport Nå har EU-parlamentet med 449 mot 36 stemmer vedtatt en oppfordring til EUs utenrikssjef Federica Mogherini om å ta initiativ til å innføre en våpenembargo mot Saudi Arabia. I resolusjonen viser parlamentet til rapportene om alvorlige brudd på humanitær rett som Saudi Arabia står bak i Jemen.

- Europa-parlamentet har tatt en modig og viktig beslutning, som sender et tydelig signal om at grensen er nådd. Det har vi fortsatt ikke gjort i Norge, sier lederen i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, Hanne Sofie Lindahl.

Forsker Pieter Wezeman ved fredsforskingsinstituttet SIPRI i Stockholm anser det som sannsynlig at embargoen parlamentet ønsker seg også vil omfatte slikt utstyr som Norge selger.

- Embargoer kan utformes på forskjellige måter, men som regel omfatter de alt listeført militært utstyr, sier han.

Han viser til de internasjonale listene som kategoriserer våpen og annet militært utstyr. Forskeren peker på til at embargoen mot Russland fra 2014 var knyttet til å stanse krigen i Ukraina og at denne embargoens formål likner, nemlig å stanse krigføringen i Jemen. Vedtaket viser til at Saudi Arabia har ansvaret for tusenvis av døde i det krigsherjede landet.

Krigsforbrytelser I følge FN hadde 2800 personer omkommet som følge av flyangrep og bombing ved årsskiftet. De høye dødstallene skyldes mye Saudi-Arabias bombing av tett befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet. Human Rights Watch (HRW), Amnesty og Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) undersøkelser viser at koalisjonens bombing har drept sivile, noe de anser som krigsforbrytelser. Men det er ikke bare Saudi-koalisjonen som har bombet tett befolkede områder. Også Houthi-styrker har drept og skadd sivile, men færre enn koalisjonen, ifølge HRW.

- Hvis opplysningene fra Human Rights Watch stemmer, er det helt tydelig at Saudi-Arabia ikke holder seg innenfor krigens regler. Angrep på sivilbefolkningen og sykehus er krigsforbrytelser og skal straffeforfølges. Jeg er derfor sterkt kritisk til at Norge selger militært materiell til Saudi-Arabia, sier Mads Harlem i Røde Kors til Dagbladet.

En embargo må godkjennes av alle statene i EU-rådet før den vil tre i kraft. Forskeren Wezeman er skeptisk. Han tror interessene til våpenindustrien i Storbritania og Frankrike er så sterke at de landene vil sette foten ned.
Dersom vedtaket i parlamentet skulle ende opp i en embargo forventer Harlem at Norge slutter seg til.

- Uansett påhviler det norske myndigheter et betydelig ansvar om de vurderer nye lisenser for eksport til Saudi Arabia eller andre land som deltar i krigen i Jemen. Da må de sørge for at materiellet ikke kan brukes i den pågående krigen, sier han.

Ingen i UDs politiske ledelse ville i går uttale seg om Norge vil slutte seg til en eventuell embargo.

- Norge har generelt et meget strengt lovverk og retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr, sier UDs talsperson Lunde.

Kjøretøy og kommunikasjonsutstyr I 2014 handlet Saudi Arabia forsvarsutstyr for rundt ti millioner kroner fra Norge. De kjøpte utstyr og deler til militære kjøretøy for 3,3 millioner kroner. De kjøpte også utstyr klassifisert som ML11 for 388 000 kroner. Dette er militært elektronisk utstyr til for eksempel elektronisk krigføring, jamming av signaler eller militær overvåking.

Det saudiarabiske forsvaret har også kjøpt kommunikasjonsutstyr fra Norge for 6,6 millioner kroner. Dette er utstyr som ikke er omfattet av listene over militært utstyr det føres særskilt kontroll med, men det er like fullt utstyr som de militære styrkene i landet trenger til sine operasjoner.