Europa raser mot svik fra Bush

LONDON (Dagbladet): Et samlet Europa med følge fra Japan reagerer kraftig over at USAs president, George Bush, har avsagt dødsdom over Kyoto-avtalen. USA ligger ubestridt på verdenstoppen når det gjelder utslipp av klimagasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes ikke seriøse muligheter til å forhandle fram et alternativ til Kyoto-avtalen, uttalte Storbritannias miljøvernminister, Michael Meacher, til BBC i går.

Den britiske ministeren beskriver president Bushs avgjørelse som eksepsjonelt alvorlig. USA står for 28 prosent av verdens utslipp av klimagasser, men har bare fire prosent av verdens befolkning.

EU har nå to strategier for å stable den viktige miljøavtalen tilbake på beina. De vil sende en delegasjon til USA for å prøve å få amerikanerne til å revurdere sitt standpunkt. EU vil sende representanter til Iran, Russland, Kina og Japan for å avklare mulighetene til å gjennomføre avtalen fra 1997 uten amerikanerne.

Rystet minister

Norges miljøvernminister Siri Bjerke sier hun er rystet over at Bush nå snur ryggen til Kyoto-avtalen, og vil gjøre alt for å få USA til å ombestemme seg.

- Det er mulig å gjennomføre avtalen uten USA, men det er langt vanskeligere. Dessuten svekkes troverdigheten til avtalen kraftig, uttalte EUs miljøkommissær, Margot Wallström, på en pressekonferanse i Brussel i går.

- Vi må gjøre det helt klart for den amerikanske regjeringen at dette ikke er et tema som kan betraktes som et marginalt miljøspørsmål, understreket Wallström.

Den svenske regjeringen karakteriserer Bush-utspillet som både provoserende og rystende.

Verdens verste

Den tyske forbundskansler Gerhard Schröder møtte i går president Bush i Washington. På forhånd hadde han gjort det klart at den tyske regjeringen ønsket å be amerikanerne ta ansvar for å stå for en firedel av verdens CO{-2}-utslipp.

- Vi har hatt en åpen debatt, men ikke kommet til enighet, sa Schröder etter møtet.

- Vi vil samarbeide med våre allierte for å redusere utslippene av klimagasser, men jeg vil ikke akseptere noe som kan skade amerikansk økonomi, heter det fra president George Bush.

DÅRLIG KLIMA: - Vi var enige om alt untatt Kyoto-avtalen, forklarte forbundskansler Gerhard Schröder etter sitt møte med George W. Bush i går. Europa er oppgitt over USAs nye president, og klimaet over Atlanteren er surt.