Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa sender minst 5000

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen, lover «minst» 5000 flere europeiske soldater til Afghanistan. Men hvilke land skal sende dem?

LOVER HJELP:  NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen sier han skal bidra til at Obama får flere europeiske soldater i Afghanistan. I morgen møtes NATOs utenriksministre for å drøfte veien videre i det krigsherjede landet. Foto: Scanpix
LOVER HJELP: NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen sier han skal bidra til at Obama får flere europeiske soldater i Afghanistan. I morgen møtes NATOs utenriksministre for å drøfte veien videre i det krigsherjede landet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BRUSSEL (Dagbladet): EU og de europeiske NATO-landene har utålmodig ventet på den nye strategien fra USA i Afghanistan, og i dag hyllet de talen til president Barack Obama.

Men det rår splid i EU om krigen i Afghanistan, og i flere land er den omstridt blant velgerne, så i uttalelsen fra EU i dag understreker man behover for å bruke flere virkemidler — «politiske, militære og sivile» — og å «bygge opp» Afghanistans institusjoner.

- Ikke-amerikanske bidragsytere vil sende minst 5000 flere til oppdraget, og trolig noen tusen til over dét, sa generalsekretær Fogh Rasmussen i NATO-hovedkvarteret.

Vil ikke love
Men han sa ikke noen om hvilke land som skal sende disse soldatene. Generalsekretæren har i det siste reist rundt og snakket direkte med regjeringene i en del medlemsland og holdt NATO-ambassadørene utenom, så diplomatene i hovedkvarteret vet lite.

USAs forsvarsminister, Robert Gates, anslår behovet til mellom fem og sju tusen soldater fra Europa, ikke ti tusen som tidligere antatt.

USA har bedt om ytterligere 2000 soldater fra Tyskland, 1500 fra Frankrike, 1500 fra Italia og 1000 fra Storbritannia, skriver den franske avisa Le Monde. Britene har lovt 500 og Polen 600 soldater.

Slovakia og Spania skal være villige til å øke noe.

USA-press
Tyskland vil ikke love noe nå, der har man nettopp slitt med å forlenge mandatet for den nåværende styrken

Frankrike har hittil sagt tvert nei til soldater og i stedet satset på å bygge opp politiet, men president Nicolas Sarkozy skal vurdere å legge om strategien, ifølge Le Monde.

Strategien i Afghanistan blir hovedpunktet under utenriksminister-møtet i NATO torsdag og fredag, hvor igjen solidariteten i alliansen blir satt på prøve. Europeerne kjenner igjen presset fra USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media