Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa sender tilbake afghanske asylsøkere

Bare de som trues av Taliban får bli.

REDDET : Afghanske flyktninger kom trygt til den greske øya Lesbos denne uka. De fleste av dem kan se fram til å bli sendt tilbake. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/Scanpix
REDDET : Afghanske flyktninger kom trygt til den greske øya Lesbos denne uka. De fleste av dem kan se fram til å bli sendt tilbake. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktning-krisa I Europa gjør at asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov nå skal sendes raskere tilbake dit de kom fra. I Tyskland er hver 5. asylsøker afghaner. Og de som ikke kommer fra områder som er direkte truet av krig på grunn av Talibans styrke, skal sendes hjem, gjorde innenriksminister Thomas de Maiziere det klart tidligere denne uka.

Også i Storbritannia Storbritannia har allerede begynt deportasjon av afghanere. I går kveld ble 21 afghanske asylsøkere, flere av dem mot sin vilje, plassert ombord på et fly som landet i den afghanske hovedstaden Kabul idag tidlig. Så ble de registrert i flyktningdepartementet, og fraktet hjem, sier talsmann for ministeriet Lal Mohammad, ifølge Daily Mail.

Det er en gryende europeisk enighet om at asylsøkere fra Afghanistan ikke har noe generelt beskyttelsesbehov. Det, sammen med tall som viser at 20 prosent av de rundt 700 000 flyktningene som så langt har kommet til Europa, gjør at land i Europa trapper opp bestrebelsene med å sende dem tilbake. Asylsøkere fra Balkan - som har hengt seg på toget av flyktninger gjennom Makedonia og Serbia - vil også bli sendt tilbake i en raskere prosess enn hittil. Særlig fra Tyskland.

- Jeg forventer at i de kommende uker vil antallet deportasjoner, og frivillige deportasjoner, øke betraktelig, sier de Maiziere.

Middelklassen rømmer Det som gjør antallet afghanske flyktninger så stort er at mange av dem er fra middelklassen i hovedstaden Kabul. De flykter fordi det ikke er noen fred i sikte, og fordi framtidsutsiktene er dårlige i landet som er revet i filler av kriger som har herjet landet nærmest sammenhengende siden 1979.

- Disse menneskene bør bli og bygge opp landet, sier de Maiziere.

En av bakgrunnene for å intensivere hjemsending av flyktninger er at forbundekansler Angela Merkel er presset av sin åpne-dør politikk til flyktning-strømmen i Europa. Lederen av de tyske kristeligdemokratenes bayerske søsterparti CSU, Horst Seehofer, er en sterk kritiker av Merkels liberale flyktningpolitikk. Og Merkels oppslutning er den laveste på tre år, hovedsaklig på grunn av hennes liberale flyktningpolitikk.

Dagbladet har kontaktet Justisdepartementet med spørsmål om haste-hjemsending av asylsøkere fra Afghanistan også vil bli norsk politikk. Hendendelsen er så langt ikke besvart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media