Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa setter Israel i fare

Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklager europeiske regjeringer for å sette Israel i fare med sin støtte til palestinernes ønske om anerkjennelse i FN.

I SKVIS:  USA har imidlertid ennå ikke bestemt seg for hvordan landet vil forholde seg til resolusjonene som nå sirkulerer om en palestinsk stat. Foto: Evan Vucci / Reuters / NTB Scanpix
I SKVIS: USA har imidlertid ennå ikke bestemt seg for hvordan landet vil forholde seg til resolusjonene som nå sirkulerer om en palestinsk stat. Foto: Evan Vucci / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kommentar etter et tre timer langt møte med USAs utenriksminister John Kerry i Roma mandag kveld sa han at europeiske og palestinske forsøk på å tvinge betingelser på Israel bare vil gjøre situasjonen verre og sette Israel i fare.

Han gjorde det derfor klart at Israel sterkt vil motsette seg et krav om å avslutte okkupasjonen av Vestbredden eller fredsforhandlinger innen en tidsfrist på to år.

I møtet i Roma søkte Israel klare forsikringer fra Kerry om at USA vil nedlegge veto om palestinerne eller europeiske land legger fram et forslag til resolusjon i FNs sikkerhetsråd denne uka om en palestinsk stat.

- Vi forventer at USA står fast ved sin posisjon gjennom 47 år om at en løsning på konflikten bare kan oppnås gjennom forhandlinger, og jeg ser ikke at noen grunn til at dette skulle endre seg, sa Netanyahu.

Ikke bestemt seg Netanyahu ville imidlertid ikke si om han hadde fått en slik forsikring fra Kerry, selv om en kilde med kjennskap til samtalene bak lukkede dører sa at han hadde bedt om det.

USA har imidlertid ennå ikke bestemt seg for hvordan landet vil forholde seg til resolusjonene som nå sirkulerer om en palestinsk stat.

Etter møtet i Roma fløy Kerry til Paris, der han skulle møte utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Han kom selv ikke med noen kommentar etter samtalen med Netanyahu.

To forslag Den palestinske regjeringen med president Mahmoud Abbas i spissen sier den vil presse fram en avstemning om saken i FNs sikkerhetsråd onsdag. Palestinerne vil at Israel skal få en tidsfrist på to år til å avslutte okkupasjonen.

Frankrike har lagt fram et annet, litt mer nyansert resolusjonsforslag, som setter en tidsfrist på to år for sluttføringen av fredssamtaler mellom de to partene, uten konkret å nevne en tilbaketrekking.

USA har tradisjonelt lagt ned veto mot alle resolusjoner rettet mot Israel i FNs sikkerhetsråd, men det blir antydet at de denne gangen fortsatt teller på knappene.

USA-administrasjonen er normalt imot å binde partene gjennom en FN-resolusjon, men et veto ville være i strid med USAs uttalte målsetting om en palestinsk stat, og ville være et slag i ansiktet på viktige arabiske allierte, som det er sterkt behov for i kampen mot jihadistene i Den islamske stat (IS).

Frustrasjon og utålmodighet USA er selv sterkt frustrert over at en kompromissløs holdning fra Israels side og videre bygging i de ulovlige bosetningene bidro til at Kerrys iherdige forsøk på å få til en løsning havarerte tidligere i år.

USAs europeiske allierte er også stadig mer oppgitt over Israel etter den siste krigen i Gaza og mangelen på framgang i fredsprosessen, noe de frykter bare bidrar ytterligere til en nedadgående spiral mot mer kaos i Midtøsten.

En rekke europeiske nasjonalforsamlinger har bedt sine regjeringer anerkjenne staten Palestina, selv om det foreløpig bare er Sverige som faktisk har gjort det.

Etter møtene i Paris drar Kerry til London der han møter Saeb Erakat, den palestinske sjefforhandleren, og generalsekretæren i Den arabiske liga, Nabil Arabi.

Trolig håper USA å komme seg ut av skvisen ved å få resolusjonen utsatt til etter valget i Israel i mars, eller støtte en resolusjon uten en klar tidsfrist.

(NTB)


Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media