Europa skjelver av kugalskap

PARIS: Kugalskap sprer ny angst i Europa etter flere utbrudd i Frankrike. Skandalen har utviklet seg til en ren psykose, og forbruket av storfekjøtt er sunket med over 40 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke land har stanset import av fransk storfekjøtt. Panikken sprer seg og forbrukerne tyr til annen mat. - Vi foretrekker kylling eller lam, sier Denise og Frank Farina hos slakter André Vappereau i rue Lepic i Paris. Slakteren Michel Brousset fortviler: - Franskmennene er dumme som en saueflokk, slår han fast, og påpeker at en rekke dyr spiser animalsk ftr. Det gjelder også norsk laks, som like gjerne kunne spre kugalskap.

- Fra Storbritannia

- Dette er et industrielt problem som kommer fra Storbritannia, sier slakteren André Vappereau.

I går forbød Østerrike og Italia import av levende fransk storfe og T-beinsteik. Tyskland vurderer liknende tiltak og Russland, Ungar n og Spania har allerede stengt døra for fransk oksekjøtt.

I Frankrike griper angsten om seg, etter at det ble oppdaget at tre supermarkeder hadde solgt kjøtt fra storfebesetninger smittet av kugalskap. Alle har sine syndebukker.

  • I Frankrike er det påvist kugalskap hos nær 100 kuer hittil i år, og flere tilfelle av den menneskelige formen, Creutzfeldt-Jakobs.
  • To familier har nå tatt ut søksmål mot franske, britiske og europeiske myndigheter.
  • Foreldrene til ett av ofrene, 19 år gamle Arnaud, sier de vil vite hvorfor sønnen må dø.
  • Ifølge avisa Le Figaro kan vel 7000 personer utvikle sykdommen i de neste årene. Inkubasjonstida er lang.

Forsiktig

- Jeg har en bekjent som fikk alle symptomene på sykdommen for to år siden. Han fikk feber og skalv som et aspeløv, sier Vanessa Hilaire (18). Hun spiser likevel oksekjøtt på Hippopotamus-restauranten i avenue Wagram i Paris. Hun er blitt varsom med bein og nerver, men ikke godt rødt oksekjøtt, som hun stoler på kommer fra en sunn leverandør.

Hippopotamus-restaurantene har mistet ti prosent kunder på ei uke. Konkurrenten Buffalo Gril-kjeden har mistet 30 prosent. Begge har måttet forby T-beinsteik og har endret måten å skjære ut oksekoteletter på.

- Tvilen har sneket seg inn. Vår rolle er å berolige, sier Pierre Cassagne, direktør for Hippopotamus, som satser på kvalitet og sporbarhet av kildene. Han mener turister må være på vakt overfor hakket kjøtt, ravioli og kjøttkaker, hvis det er den minste tvil om hvor det kommer fra. Tusenvis av skolekantiner har like godt bannlyst oksekjøtt fra menyene for ikke å utsette barn for noen risiko. For å demme opp for psykosen forbød regjeringen denne uka animalsk ftr til alle dyr.

- SOM SAUER: - Franskmennene er dumme som en saueflokk, sier slakter Michel Brousset, som er fortvilet over det han mener er hysteri rundt strofekjøtt og kugalskapFoto: JORGE SCLAR