Europa snubler mot valutaunion

De fleste EU-land la i går fram tall som viser at de kvalifiserer til medlemskap i valutaunionen fra 1. januar 1999. Tyskland og Frankrike skal være motoren i pengeunionen. Men motoren harker stygt, med mer enn 12 prosent arbeidsledighet i begge land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av de 15 EU-landene er det bare Hellas som ikke fyller de økonomiske kriteriene. Storbritannia, Sverige og Danmark vil ikke være med. Den felles valutaen, euroen, vil dermed omfatte 11 land fra Finland i nord til Spania og Portugal i sør.

- Jeg er sikker på at euroen kommer som planlagt 1. januar 1999. Det vil bli en stabil valuta, akkurat slik vi er vant til å ha det, sa forbundskansler Helmut Kohl i går.
Han er euroens fremste talsmann, men har på langt nær alle tyskere bak seg. 70 prosent sier de er motstandere av å kvitte seg med marken, og Kohl risikerer å tape høstens valg på sin entusiasme for euroen.

150 ledende tyske økonomiprofessorer anbefalte forrige måned Kohl å utsette innføringen av euroen.

Stramme budsjetter

Både Tyskland og Frankrike har hatt store problemer med å tilfredsstille de stramme økonomiske kriteriene for den europeiske valutaunioen (ØMU). En positiv utvikling i fjor høst gjør at begge land så vidt har et budsjettunderskudd på under tre prosent av BNP.

Problemet er at med så stramme budsjettrammer har ikke regjeringene mye penger til å drive en offentlig sysselsettingspolitikk.

Både i Tyskland og Frankrike har titusner av arbeidsledige tatt til gatene og demonstrert mot ØMU i vinter.
Ekspertene håper at sysselsettingen igjen øker, men venter ikke at det skal skje før tidligst et stykke ut i 1999.

Flagger ut

Til tross for gunstige tall når det gjelder renter og inflasjon, er Tysklands økonomi inne i en ond sirkel. Høye trygdeutbetalinger har ført til stort lønnspress, særlig i industrien. Resultatet er at stadig flere store tyske industriforetak flagger ut.

Volkswagen har for eksempel flyttet sin produksjon over grensa til Tsjekkia, der lønningene er en sjettedel av hva de er i Tyskland.

Også Frankrike opplever det samme. Ifølge en fersk bankstudie går investeringene i Frankrike tilbake, mens de franske investeringene i utlandet har økt 13 prosent.

Om motoren harker, så setter euroens tilhengere sin lit til at innføringen av en felles valuta i seg selv vil være kostnadsbesbarende, og sette fart i økonomiene i de 11 land som deltar.
Uansett, etter 1. januar tyder alt på vi vil ha én valuta i EU-landene på kontinentet.