ESA

Europa søker nye astronauter

For første gang på 11 år søker Den europeiske romorganisasjonen, ESA, nye europeiske astronauter. Får du jobben, kan du få oppleve å gå på månen.

VERDENSROMMET: NASA-astronaut Christer Fuglesang fotografert i verdensrommet på sin andre tur utenfor romstasjonen i 2006. Nå åpner Den europeiske romorganisasjonen ESA for nye astronauter fra alle medlemsland. Foto: NASA / SCANPIX
VERDENSROMMET: NASA-astronaut Christer Fuglesang fotografert i verdensrommet på sin andre tur utenfor romstasjonen i 2006. Nå åpner Den europeiske romorganisasjonen ESA for nye astronauter fra alle medlemsland. Foto: NASA / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fra 31. mars kan alle norske statsborgere med riktige kvalifikasjoner søke om å bli en av de neste europeiske astronauten, skriver Norsk Romsenter.

- Jo flere søkere fra Norge, desto større sjanse er det for at nettopp en nordmann kommer gjennom nåløyet og blir en av ESAs nye astronauter, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter.

I dette astronautopptaket legger ESA mye vekt på mangfold, og håper spesielt at flere kvinner vil søke enn ved tidligere opptak.

I forrige runde var bare 16 prosent av søkerne kvinner, så kjønnsbalansen i astronautkorpset er skjevt, ifølge Hauglie-Hanssen.

ESA har også en ambisjon om at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne bli astronauter.

- Å representere alle deler av samfunnet er en oppgave vi tar på alvor, sier ESA-direktør David Parker i en pressemelding.

Det skal både ansettes fulltids-astronauter, og reserve-astronauter. Sistnevnte vil kunne fortsette i sine andre jobber, men kan bli innkalt til å være med på romferd hvis deres kompetanse behøves.

Her kan du lese mer om blant annet kvalifikasjonene som kreves og hvordan du søker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer