Europa splittet

Europeiske statsledere står stadig steilere mot hverandre i spørsmål om motstand mot en Irak-krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/BERLIN (Dagbladet): Det var den spanske statsminister José Marma Aznar som for ei uke siden tok initiativet til oppropet om å støtte USA i Irak-spørsmålet. Oppropet ble offentliggjort i går under tittelen «Europa og Amerika må stå sammen». Det er undertegnet av statsministere i åtte land: EU-medlemmene Portugal, Spania, Storbritannia og Italia og Danmark, samt søkerlandene Polen, Tsjekkia og Ungarn.

- Ikke entydig

Talsmenn for det britiske utenriksdepartementet hevder overfor Dagbladet at hensikten med oppropet er å «vise verden at den europeiske opinion ikke er så entydig som mange har hevdet».

- En meningsytring, sier den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder og nekter for at Tyskland og Frankrike er isolert i sin motstand mot en krig i Irak.

Ifølge kilder i det britiske UD skal også Nederland ha blitt spurt om å undertegne, men de betakket seg «av innenrikspolitiske årsaker». Hellas skal også ha blitt spurt, men de svarte i går med skarp kritikk av utspillet, som andre også hevder kan påføre EU dype sår. Andre av de til sammen 49 statene i Europa, deriblant Tyskland og Frankrike, ble ikke spurt. Norge har erklært støtte til at saken skal ligge i FN-sporet.

Tvilsomme venner

Kildene sier at utspillet fra de åtte også er interessant fordi det illustrerer at «stadig flere land stiller opp sammen med USA og Storbritannia, at det favner over land nord og sør, øst og vest i Europa, og med regjeringer av ulik politisk farge».

I Storbritannia betegnes riktignok «arbeiderpartiregjeringen» ofte nå med anførselstegn - ikke minst av et stort antall av Labours egne parlamentsmedlemmer. Og kritikken blir ikke mindre av at Italias ytterst tvilsomme demokrat Silvio Berlusconi og Spanias erkekonservative Aznar nå er blitt Tony Blairs fremste allierte: Han har de to siste dagene møtt begge to før han i går kveld fløy til Washington for å møte president George W. Bush.

Schröder avviser at oppropet fra de åtte betyr at Tyskland og Frankrike nå er isolert:

- Så seint som mandag ga 15 europeiske utenriksministere uttrykk for en felles holdning. 15 er flere enn 8. Det eneste som kan få den tyske regjeringen til å skifte standpunkt, er at USA legger fram vanntette beviser på at Saddam Hussein virkelig samarbeider med terrornettverket al-Qaida.

MOT BUSH: Gerhard Schröder
MOT BUSH: Jacques Chirac
UENIG: Slik splittes de europeiske regjeringene i synet på George Bush og USAs krigsplaner mot Irak.
FOR BUSH: José Marma Aznar
FOR BUSH: Tony Blair