«Europa stemte ikke på Dustin, så stem nei til Lisboa»

Kalkunen fra Grand Prix inn i kampen mot EU-traktaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Irene går i dag til valgurnene for å stemme over Lisboa-traktaten, som innebærer en rekke grunnleggende reformer av beslutningsprosessene i EU.

Lisboatraktaten

• Opprinnelig kalt Reform-traktaten, undertegnet i Lisboa 13. desember 2007. Skal tre i kraft 1. januar 2009.

• En president for Ministerrådet skal velges for to og et halvt år. Erstatter det nåværende presidentskapet som går på omgang og skiftes hvert halvår.

• En øverste sjef for utenrikspolitikken får fullmaktene til nåværende utenrikspolitisk samordner, Javier Solana, og utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner.

• EU-kommisjonen skal bli mindre, ikke alle medlemsland får sete. EU-parlamentet skal også bli mindre, og setene fordeles mer etter antall innbyggere i

landene.

• 55 prosent av medlemslandene med 65 prosent av innbyggerne i EU kan gjøre vedtak på områder der det i dag kreves samstemmighet.

• Les mer på Europa Treaty of Lisbon.


Etter at EU ble utvidet til 27 land er det klart at beslutningsprosessene er for omfattende til å fungere med så mange medlemmer. Overgangen fra nasjonalt veto til flertallsavgjørelser har vært spesielt tung å svelge for mange irer.

En fast EU-president istedenfor dagens ordning med rotasjon av vervet mellom medlemslandene og en sterkere utenrikstalsmann er andre viktige poster.

Ta hevn for Grand Prix

Alle de andre medlemslandene har overlatt det til nasjonalforsamlingene å vedta traktaten. Men i Irland kreves det avholdes folkeavstemninger ved enhver endring i grunnloven.

Alle de store partiene i Irland har bedt folket om å stemme ja til Lisboa-traktaten. Men en uvanlig allianse av nasjonalister, konservative katolikker og liberale markedstilhengere prøver å mobilisere mot traktaten.

Popstjernen Jim Corr har meldt seg på i nei-kampanjen sammen med kalkunen Dustin, som mislyktes i Grand Prix i mai. Flere grupper har blitt opprettet på Facebook, én av dem har klar melding: «Europa stemte ikke på Dustin, så stem nei til Lisboa», skriver The Guardian.

Store plakater med Dustin er hengt opp i irske byer. «De stemte ikke på oss. Ta igjen. Stem Nei til Lisboa».

STEMMESANKING: Statsminister Brian Cowen har støtte fra alle de store partiene i Irland når han ber folket om å stemme ja til Lisboa-traktaten. I går var han ute blant velgerne for å få dem til stemmelokalet i dag. Foto: Scanpix
STEMMESANKING: Statsminister Brian Cowen har støtte fra alle de store partiene i Irland når han ber folket om å stemme ja til Lisboa-traktaten. I går var han ute blant velgerne for å få dem til stemmelokalet i dag. Foto: Scanpix Vis mer

• Se Irlands bidrag til Grand Prix.

Skatteregler og abort

Frykten for å miste sin nasjonal identitet står sterkt i Irland.

- Mange politisk aktive kvinner sørger over at deres generasjons kamp for selvstendighet og demokrati vil bli gitt over til et EU-byråkrati, som ikke er folkevalgt, sier Niamh Janieson fra Dublin, en velger som støtter nasjonalistene.

I går anklaget statsminister Brian Cowen nei-sida for å spre frykt og misinformasjon. Motstanderne av traktaten mener fjerning av nasjonalt veto vil frata Irland kontroll over skattereglene. Irland har hatt svært lave skatter for bedrifter som vil etablere seg i landet og dette er en viktig årsak til Irlands økonomiske vekst de siste tiårene. På sikt frykter mange at andre EU-land vil snikinnføre lovlig abort i Irland.

Samtidig mener mange tilhengere at Irland burde være takknemlige overfor EU. Irland er blant landene som har mottatt mest penger gjennom EUs støtteordninger. Fra å være et av de fattigste landene da de ble EU-medlem i 1973 er de i dag blant de rikeste landene i Europa.

Sju års arbeid

Et nei vil være krise for EU, som har brukt sju år på å komme fram til Lisboa-traktaten, som er en moderert utgave av grunnloven som var oppe til folkeavstemning i 2005.

Nei-resultatet i Frankrike og Nederland førte til at blant annet Storbritannia avlyste sin avstemning og den modererte Lisboa-traktaten ble skapt.

Stemmegivningen ble innledet klokken 07 lokal tid i dag, og valglokalene holder åpent helt fram til klokken 22 slik at flest mulig får anledning til å delta. Både ja-siden og nei-siden understreker at det er viktig med høyest mulig deltakelse i avstemningen.

Meningsmålingene har sprikt den siste tiden før avstemningen. I forrige uke viste en slik måling at nei-siden ledet over ja-siden med 35 mot 30 prosent, mens en annen måling sist helg spådde ja-seier med 42 mot 39 prosent.

Traktaten skal etter planen tre i kraft 1. januar 2009.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer