«Europa stemte ikke på Dustin, så stem nei til Lisboa»

Kalkunen fra Grand Prix inn i kampen mot EU-traktaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Irene går i dag til valgurnene for å stemme over Lisboa-traktaten, som innebærer en rekke grunnleggende reformer av beslutningsprosessene i EU.

Etter at EU ble utvidet til 27 land er det klart at beslutningsprosessene er for omfattende til å fungere med så mange medlemmer. Overgangen fra nasjonalt veto til flertallsavgjørelser har vært spesielt tung å svelge for mange irer.

En fast EU-president istedenfor dagens ordning med rotasjon av vervet mellom medlemslandene og en sterkere utenrikstalsmann er andre viktige poster.

Ta hevn for Grand Prix

Alle de andre medlemslandene har overlatt det til nasjonalforsamlingene å vedta traktaten. Men i Irland kreves det avholdes folkeavstemninger ved enhver endring i grunnloven.

Alle de store partiene i Irland har bedt folket om å stemme ja til Lisboa-traktaten. Men en uvanlig allianse av nasjonalister, konservative katolikker og liberale markedstilhengere prøver å mobilisere mot traktaten.

Popstjernen Jim Corr har meldt seg på i nei-kampanjen sammen med kalkunen Dustin, som mislyktes i Grand Prix i mai. Flere grupper har blitt opprettet på Facebook, én av dem har klar melding: «Europa stemte ikke på Dustin, så stem nei til Lisboa», skriver The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer