Europa sto stille

Klokka tolv sto hele Europa stille i tre minutter til minne om terrorforene i Madrid. Her hjemme visste langt fra alle om markeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag var alle europeere oppfordret til å bli med på tre minutters til minne om de 200 døde og 1400 skadde etter terrorangrepene i Madrid.

- Minnestunden skal uttrykke befolkningens solidaritet med den spanske befolkningens sorg og lidelser. En liknende markering vil bli holdt blant medlemslandene i EU. Alle oppfordres til å slutte opp om denne felles-europeiske minnestunden, skrev Bondevik-regjeringen i en pressemelding i går.

«Hva?»

En tur ut i Oslos gater i formiddag viste imidlertid at langt fra alle hadde hørt om markeringen. Der gikk all trafikk og handel sin vante gang, og på handlesenteret Oslo City var det ikke et eneste tegn til stillhet eller ettertanke. Klokka tolv fløt muzaken som vanlig ut fra senterets høyttalere, og over diskene ble det handlet som normalt.

- Jeg har ikke hørt noenting om noen markering, sier en butikkekspeditør til Dagbladet.no. De hadde ikke fått noen informasjon om minnemarkeringen, og lot kassaapparatene gå som vanlig.

Heller ikke noen av kundene syntes å følge EUs oppfordring om å stå stille.

- Hva? Det hadde jeg ikke den ringeste anelse om. Det kan det ikke ha blitt godt informert om, sa pensjonist Sigmund Skrødahl (71) til Dagbladet.no da vi møtte ham på klokka 12.10.

- Det som skjedde i Madrid er så grusomt at jeg nesten ikke har ord for det. Jeg tenker veldig masse på det. Hadde jeg visst om en slik markering hadde jeg naturligvis stått stille, legger han til.

På Oslo Sentralstasjon (Oslo S) ble alle togpassasjerene opplyst om markeringen over høyttalere. Togtrafikken gikk imidlertid som normalt, og det var få som sto stille.

- Jeg tror vi var de eneste. Vi så i alle fall ikke noen andre, sier Ingvild (21) og Øyvind (22).

De to kom til Oslo med et tog like før klokka tolv, og hadde ikke hørt om regjeringens oppfordring før de hørte det over høyttalerne.

- Vi sto stille for å vise respekt, sier de to til Dagbladet.no.

Offisielle markeringer

Det offisielle Norge markerte stillheten på flere måter. Utenfor alle statlige institusjoner ble flagg firt til halv stang for å markere sorg og medfølelse med Spania.

På Jevnaker tok regjeringen en pause fra budsjettkonferansen for å tenne et lys og markere stillheten.

- Terrorister angriper uskyldige mennesker med det mål å drepe flest mulig og skape frykt. Deres dagsorden er dødens dagsorden. Vi må verne oss mot terrorangrep, men vi må også bekjempe frykten og sinnet terroraksjonene skaper i oss alle. Vi må ikke bli provosert til å tenke eller handle i strid med våre kristne, humanistiske verdier, sa Kjell Magne Bondevik.

Ifølge NTB advarte statsministeren mot å bli grepet av hat, slik som terroristene.

- Det fryktelige terrorangrepet rammet uskyldige som var på vei til arbeid eller skole. Det viser hvor lite som skiller mellom liv og død, og hvor lite respekt enkelte, preget av hat, har for livet og menneskeverdet, sa statsminister Kjell Magne Bondevik da regjeringen mintes ofrene.

På Oslo Børs opphørte handelen i tre minutter, og kronprinsregenten var til stede ved en markering på Nobelinstituttet i Oslo.

Europa i sorg

Det var det irske formannskapet i EU som tok initiativet til dagens stille markering over hele Europa. Og både i og utenfor unionen fulgte landene opp og markerte sin solidaritet med spanjolene som ble rammet av terroren.

På Schuman-plassen i sentrum av Brussel stilte hundrevis av EU-tjenestemenn seg opp sammen med presidenten i EU-kommisjonen Romano Prodi, melder NTB.

I Frankrike la president Jacques Chirac ned en krans utenfor den spanske ambassaden. I handlesenteret Lafayette og i kunstmuseet Louvre ble det helt stille i tre minutter på personalets oppfordring. Ute i Paris-gatene sto folk i stillhet mens de hørte luftvernssirener ule over hodet.

På Europas største flyplass Heathrow utenfor London var det helt stille. Det var det også på Storbritannias T-baner.

PARIS: Togpassasjerer bøyde hodet i stillhet på Saint Lazare-stasjonen.
BRÜSSEL: En EU-ansatt holder opp bildet av et sørgebånd som symbolisrerer Madrid-terroren.
BULGARIA: En drosjesjåfør seltok i markeringen.
STILLE FLYPLASS: Det var helt stille i Iberia-skranken og overalt på Europas største flyplass, Heathrow, i formiddag.
ROMA: Folk sto stille på Capitol Hill.
OSLO: Kronsprinsregenten deltok i en markering på Nobelinstituttet. Han ble tatt imot av den spanske ambassadør Eduardo Garrigues (til høyre) og den irske ambassadøren Donal Hamil.
TENTE LYS FOR TERROROFRENE: Bondevik-regjeringen sto stille i tre minutter under budsjettkonferansen på Jevnaker i formiddag.
STO IKKE STILLE: På handlesenteret Oslo City var det ingen synlige markeringer av stillheten.
FRANKFURT: Børshandelen stanset i tre stille minutter.