-  Europa tok feil av Reagan

Utenriksminister Jan Petersen deltok i går i begravelsen av Ronald Reagan i Washington D.C.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): -  For meg var Ronald Reagan en ekstraordinær politiker. Hans optimistiske anslag utløste styrke og entusiasme i det amerikanske samfunn, sier Jan Petersen til Dagbladet.

Arroganse

Petersen sier vurderingene av Reagan burde lære oss litt når det gjelder å forstå hvordan amerikanske politikere kommuniserer med sine egne.

-  I vår europeiske arroganse så vi ham som litt enkel og naiv, intet kunne være mer feilaktig.

Ronald Reagan fikk en avgjørende historisk rolle i avslutningen av den kalde krigen. Han tvang Sovjetunionen i kne, samtidig som han så mulighetene for samarbeid med Mikhail Gorbatsjov.

-  Spredte trygghet

-  Er du overrasket over at så mange amerikanere personlig sørger over den tidligere presidentens død?

-  Nei, overhodet ikke. Han kom i kontakt med folk, hadde varme og spredte trygghet rundt seg. Hans optimisme og sterke verdiorientering appellerte til svært mange mennesker, sier Jan Petersen.

Den norske utenriksministeren var til stede under høytideligheten i Washington National Cathedral i går og deltok deretter på en mottakelse hos utenriksminister Colin Powell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer