Europa tror ikke på Powell

Europeiske etterretningstjenester tviler på de «bevisene» Colin Powell la fram om forbindelsene mellom Irak og al-Qaida. Det gjelder særlig påståtte forberedelse av attentater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet):

Europeiske antiterrorister lot seg ikke overbevise av Powells forklaringer, skriver avisa Le Monde. Det gjelder særlig forbindelsene mellom Irak og al-Qaida og rollen til den opprinnelige jordaneren Abu Musab al-Zarqawi, en veteran fra krigen i Afghanistan.

al-Zarqawi skal oppholde seg i Nord-Irak etter en operasjon i Bagdad. Han skal ifølge Powell være bindeleddet mellom al-Qaida og europeiske terroristceller. Både britisk og nederlandsk etterretningstjeneste betviler dette på det sterkeste.

Arrestert

De to personene Powell navnga, Merouane Benahmed og Menad Benchellali, ble arrestert i Frankrike i desember. De kan ha møtt viktige personer ved den tsjetsjenske grensa, men har ikke vært i tilsvarende leirer som de som eksisterte i Afghanistan.

Ifølge fransk politi er det imidlertid utelukket at al-Zarqawi har noe direkte ansvar i forberedelsene av attentater i Frankrike eller Storbritannia.

Ifølge en britisk etterretningsrapport, sitert av BBC, finnes det ingen forbindelser mellom det irakiske regimet og al-Qaida, uansett om det har vært kontakter tidligere. De stolte ikke på hverandre og hadde forskjellige ideologier, heter det i rapporten.

- Bin Ladens mål er i ideologisk konflikt med dagens Irak, står det videre.

- Hypotetisk samarbeid

Rohan Gunaratna, en av Europas fremste al-Qaida-spesialister, hevder at selv om Bagdad etter Golfkrigen hjalp islamske nettverk var det utelukkende med håp om hjelp mot USA og enkelte av USAs allierte.

- al-Qaidas samarbeid med Irak er hypotetisk og det er ikke mulig å knytte Irak til 11. september, sier Gunaratna.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 407274008


Varnish cache server