Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europa trues av nytt terrornettverk

Forbudt islamistisk organisasjon forbereder aksjoner i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den forbudte islamistiske organisasjonen Takfir wal Hijra forbereder aksjoner i Europa, skriver tidsskriftet Jane\'s Defence Weekly.

Det anerkjente britiske forsvarstidsskriftet er vanligvis godt orientert om terrortrusler, og skriver at Takfir wal Hijra nå utgjør den største trusselen mot land i Europa.

Jane\'s understreker at den ytterliggående religiøse organisasjonen ikke har noen direkte tilknytning til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk, men sier at den er bygd opp på en like løs og uoversiktlig struktur.

- Det er en økende frykt for at organisasjonen mobiliserer for å gjennomføre nye operasjoner i Europa, skriver Jane\'s.

Ifølge tidsskriftet deltok organisasjonen i bombeangrepene i Madrid i fjor, der 191 mennesker ble drept. Det antas at mannen som drepte den nederlandske filmskaperen Theo Van Gogh, også tilhørte organisasjonen.


Norge et mål
Sjefen for det norske politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, mener at Norge kan være et aktuelt terrormål i 2005, eller at vi på andre måter blir berørt av internasjonal terrorisme.

På en pressekonferanse i Oslo mandag la PST fram den ugraderte versjonen av trusselvurderingen for Norge i 2005, der det framgår at både Norge og norske interesser i utlandet kan være mulige terrormål.

Holme sa at det vil bli lagt større vekt på å forhindre rekrutteringen til ekstreme islamistiske miljøer. Han framhevet blant at tjenestemenn har jevnlig og god kontakt med imamene i de ulike muslimske moskeene, en kontakt begge parter skal være fornøyd med.

- Norske interesser vil bli betraktet som et mulig mål for ekstreme islamister i 2005. Flere norske ambassader har de to siste årene vært midlertidig stengt etter terrortrusler, sa Holme.

Han pekte på at PSTs søsterorganisasjoner i Europa har stoppet flere forsøk på terroraksjoner i året som er gått. Om det var blitt stanset forsøk på anslag i Norge eller mot norske interesser, ville derimot PST-sjefen ikke kommentere.


Kriminelle miljøer
Takfir wal Hijra, som nå står i søkelyset for det europeiske politiet, sogner til den wahhabittiske retningen i islam, som med sitt utspring i Saudi-Arabia, har en streng og konservativ tolkning av Koranen.

Organisasjonen ble opprettet i Egypt i 1971 og ble grunnlagt av Mustafa Shukri, som tidligere var medlem av Det muslimske brorskap, den dominerende muslimske opposisjonsbevegelsen i Egypt i store deler av 1900-tallet.

Shukri ble dømt til døden og henrettet i 1978 etter å ha drept en egyptisk tjenestemann.

- Forbindelsen mellom terrorisme og kriminelle miljøer i Europa har gitt Takfir wal Hijra de ressursene som er nødvendig for å oppfylle organisasjonens mål og rekruttering, skriver Jane\'s.

- Det er voksende bevis for at organisasjonens celler i Europa er blitt operative, skriver tidsskriftet, som mener gruppen er aktiv i land som Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland.


Mosképropaganda Wahhabittene er også kommet i søkelyset i USA, det er avslørt at det distribueres hatpropaganda fra moskeer rundt om i landet.

Menneskerettsorganisasjonen Freedom House har gått gjennom den skriftlige propagandaen og mener USA må legge sterkere press på Saudi-Arabia.

Freedom House har undersøkt 200 moskeer og funnet materiale på arabisk, der muslimer som anerkjenner kristendom og jødedom, blir stemplet som frafalne og truet med døden.

I andre skrifter blir rettroende muslimer som besøker USA, oppfordret til ikke å blande seg med utroende og å oppføre seg som om de er i et fiendeland.

Skriftene er godkjent av det saudiarabiske regimet og merket med stempler fra kultur- og religionsdepartementet i Riyadh, opplyser Freedom House. (©NTB)

DET KAN SKJE IGJEN Den samme organisasjonen som stod bak terroren i Madrid 12. mars i fjor, planlegger nye angrep, skriver tidsskrift.