Europa uten svar til Aleppo

Europeiske ledere framstår som maktesløse vitner til grusomhetene i Aleppo. Kravene om konkret handling tvinger seg fram på nytt.

RUINER: Krigen i Øst-Aleppo har vært kjempet fra gate til gate. Store deler av byen er lagt fullstendig i ruiner. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Verdenssamfunnets taushet får meg til å gråte, sier Brita Hagi Hasan, som er ordfører i Øst-Aleppo.

Torsdag deltok han på EU-toppmøtet i Brussel, der han ble tatt imot av EUs president Donald Tusk. Presidenten forsikret Hasan om at ingen europeere er likegyldige til det som skjer.

– Men jeg er sikker på at det siste innbyggerne i Aleppo trenger i dag, er enda flere støttende ord. Det eneste dere trenger, er hjelp og beskyttelse. Det er jeg fullstendig klar over, sa Tusk.

Ord er fattig trøst, bekreftet ordføreren.

– Barna i Aleppo skriker om hjelp. De venter på at verdenssamfunnet skal redde dem, sa han.

I bevegelse

Krigen i Syria var ett av mange temaer som skulle diskuteres på toppmøtet, og ifølge diplomater også det temaet hvor det var størst dynamikk i samtalene.

Tusk har helt siden forrige toppmøte ønsket en direkte trussel fra EU til Russland om sanksjoner hvis ikke grusomhetene i Syria opphører. Men Italia har så langt nektet å gå med på dette. Det var ingen tegn til endring på dette punktet torsdag ettermiddag, men kilder tett på samtalene våget ikke spå utfallet sikkert.

I foreløpige utkast til konklusjoner som NTB har fått tilgang til, heter det at EU holder «alle muligheter åpne» – underforstått også muligheten for sanksjoner.

Samtidig understrekes det at de som står bak brudd på folkeretten og det «som i noen tilfeller kan utgjøre krigsforbrytelser», må stilles til ansvar.

«En katastrofe»

De politiske lederne gir uttrykk for stor frustrasjon over det syriske regimets voldsomme offensiv.

– Det vi ser nå, er en grusom humanitær katastrofe. Vi ser drap på sivilpersoner, vi ser lidelse, og vi ser at uskyldige mennesker fanges i deler av Aleppo, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til NTB.

Ifølge EUs utenrikssjef Federica Mogherini arbeider EU dag og natt for å presse det syriske regimets viktigste allierte – Russland og Iran – til å sikre beskytte for sivilbefolkningen i den sønderbombede byen.

Syrias president Bashar al-Assad mener på sin side at det er en «historisk frigjøring» som finner sted.

Vil gå aktivt inn

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mener Europa må gå aktivt inn for stoppe grusomhetene.

– Den form for krigføring vi ser der ute, er hinsides alt som kan forsvares. Vi må alle gå aktivt inn i det å få brakt dette til en slutt. Vårt apparat, både i EU og som nasjonalstater, bør brukes til å følge opp denne våpenhvilen med humanitær hjelp, sier Løkke.

Sveriges statsminister Stefan Löfven understreker at den humanitære innsatsen må fungere.

– Det går ikke an å si gang etter gang etter gang at nå har vi våpenhvile, nå skal mennesker kunne ta seg ut derfra, og så angriper man sivile mennesker, til og med ambulanser. Det har for lengst gått langt over grensa. Det er fullstendig uakseptabelt, sier han.

(NTB)