FÅR STØTTE: Julia Tymosjenko var også et innslag i 1. mai demonstraejonene i Kiev i går. Nå har hun fått viktig støtte fra Europadomstolen.  EPA/SERGEY DOLZHENKO
FÅR STØTTE: Julia Tymosjenko var også et innslag i 1. mai demonstraejonene i Kiev i går. Nå har hun fått viktig støtte fra Europadomstolen. EPA/SERGEY DOLZHENKOVis mer

Europadomstolen slår fast at Tymosjenko er politisk fange

EU og Tymosjenkos familie har fått et kraftig våpen mot president Viktor Janukovitsj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Europadomstolen har anerkjent mamma som politisk fange. Nå vil myndighetene i Ukraina ikke lenger kunne nekte for dette, sier Tymosjenkos datter Eugenia til The New York Times.

Brutal EU-kritikk
Også i EU er det stor glede over dommer i Europadomstolen, Europas høyeste rett i spørsmål som dreier seg om menneskerettigheter.

- Vi ber den ukrainske regjeringen grundig å revurdere Tymosjenkos situasjon. Hun er ennå i fengsel etter en rettssak som ikke respekterte rettferdige, transparante og uavhengige rettsforhandlinger, slår EU fast i en erklæring.

Men selv om Tymosjenko får støtte fra øverste juridiske hold i Europa, vil det ikke hjelpe henne ut av fengsel. I hvert fall ikke med det første.

Viktor Janukovitsj, som vant presidentvalget i 2009, er en uforsonlig fiende av Tymosjenko. Det var Tymosjenko som mobiliserte hundretusener av ukrainere etter at Janukovitsj forfalsket presidentvalget i 2004. Janukovitsj ble snytt for presidentembetet i 2004, men tok en heftig hevn da han ble valgt i 2009.

Flere prosesser
Den rettslige prosessen ble forberedt ganske umiddelbart, og i 2011 fikk Tymosjenko den første dommen på sju års fengsel for en gassavtale hun gjorde som statsminister, med den da russiske statsministreren Vladimir Putin. Hun ble ikke dømt - eller tiltalt - for å ha underslått penger, eller å ha hatt personlig fortjeneste av avtalen. Hun er dømt fordi prisen Ukraina betalte for russisk gass var for høy, ifølge domstolen.

Flere rettssaker venter på Julia Tymosjenko, blant annet en som inneholder anklage om medvirkning til drap på en forretningsforbindelse på 1990-tallet.

Tymosjenko sier at alle anklagene mot henne er politisk motivert, og at Janukovitsj' mål er å holde henne i fengsel så lenge at hun blir irrelevant i ukrainske politikk.

Janukovitsj sier at han ikke har blandet seg inn i rettsprosessen, og benekter at prosessene er politisk motiverte. Men han har nektet å benåde sin politiske motstander.

Nå har Europadomstolen slått fast at dommen mot Tymosjenko er politisk motivert. Den vil Gjøre Janukovitsj' anstrengte forhold til EU enda mer anstrengt. For alle vet hvem prosessen mot Tymosjenko er motivert av.