Europaparlamentets fjerde største parti: Fordømmer Norge etter ja til dumping av gruveavfall

Det europeiske grønne partiet oppfordrer til protester mot den norske regjeringen.

REAGERER MOT NORSK GRUVE-JA: Det europeiske grønne partiet fordømmer Norges ja til rutilutvinning i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane og sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden. Foto: Øistein Norum Monsen
REAGERER MOT NORSK GRUVE-JA: Det europeiske grønne partiet fordømmer Norges ja til rutilutvinning i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane og sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det europeiske grønne partiet fordømmer på det sterkeste norske myndigheters avgjørelse om å dumpe i Førdefjorden, heter det i en pressemelding fra partiet som nylig diskuterte saken på sitt vårmøte i Zagreb.

Partiet er opprørt over at Nordic Mining er gitt lisens til å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall over en periode på 50 år, og påpeker at det, i tillegg til en rekke syrer og løsemidler, vil dreie seg om utslipp av tungmetaller som kobber, nikkel, bly, sink og kvikksølv.

- Vi er dypt bekymret over planen til norske myndigheter om dumping i Førdefjorden. Maritim miljøstyring må anses å være av internasjonal interesse, siden konsekvensene av en ikke bærekraftig styring vil ramme vidt. Dessuten vil uheldige nasjonale avgjørelser kunne skape presedens. Vi anmoder norske myndigheter om å gjøre alt i sin makt for å omgjøre denne avgjørelsen og følge Vanndirektivet, heter det fra partiets fraksjonsledere i Europaparlamentet, Monica Frassoni og Reinhard Bütikofer.

Oppfordrer til protest Det europeiske grønne partiet vil oppfordre politiske partier og myndigheter over hele Europa til å protestere mot den norske regjeringen «i denne alvorlige saken», og sette «de økologiske verdier av det ikoniske norske fjordlandskapet foran trange, økonomiske interesser».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer