(Dagbladet): - Det europeiske grønne partiet fordømmer på det sterkeste norske myndigheters avgjørelse om å dumpe i Førdefjorden, heter det i en pressemelding fra partiet som nylig diskuterte saken på sitt vårmøte i Zagreb.
Partiet er opprørt over at Nordic Mining er gitt lisens til å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall over en periode på 50 år, og påpeker at det, i tillegg til en rekke syrer og løsemidler, vil dreie seg om utslipp av tungmetaller som kobber, nikkel, bly, sink og kvikksølv.
- Vi er dypt bekymret over planen til norske myndigheter om dumping i Førdefjorden. Maritim miljøstyring må anses å være av internasjonal interesse, siden konsekvensene av en ikke bærekraftig styring vil ramme vidt. Dessuten vil uheldige nasjonale avgjørelser kunne skape presedens. Vi anmoder norske myndigheter om å gjøre alt i sin makt for å omgjøre denne avgjørelsen og følge Vanndirektivet, heter det fra partiets fraksjonsledere i Europaparlamentet, Monica Frassoni og Reinhard Bütikofer.
Oppfordrer til protest Det europeiske grønne partiet vil oppfordre politiske partier og myndigheter over hele Europa til å protestere mot den norske regjeringen «i denne alvorlige saken», og sette «de økologiske verdier av det ikoniske norske fjordlandskapet foran trange, økonomiske interesser».
De grønne representerer en ikke ubetydelig maktfaktor i europeisk politikk, og har vært på frammarsj de seinere åra.
Det europeiske grønne partiet omfatter 38 nasjonale grønne partier fra 31 europeiske stater. Ved Europavalget i 2004 vant de grønne medlemspartiene tilsammen 35 seter. I 2009 vant partiet tilsammen 46 seter, selv om antallet plasser i parlamentet ble redusert.
- Opprørt over Norge - Dette bringer saken opp på et europeisk politisk nivå. Det europeiske grønne partiet er en betydelig faktor i europeisk politikk. Det er den fjerde største partigruppa i Europaparlamentet, sier fylkesordførerkandidat i Sogn og Fjordane, Stein Malkenes, i Miljøpartiet de grønne.
Han legger ikke skjul på at han setter pris på drahjelpen fra moderskipet.
- Nå har vi et samlet europeisk grønt parti bak oss som er opprørt over det Norge har gjort. Dette bringer Norge i vanry, sier Malkenes.
Dagbladet har invitert Klima- og miljødepartemetet til å kommentere saken, men har foreløpig ikke fått svar.
