REAGERER MOT NORSK GRUVE-JA: Det europeiske grønne partiet fordømmer Norges ja til rutilutvinning i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane og sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden. Foto: Øistein Norum Monsen
REAGERER MOT NORSK GRUVE-JA: Det europeiske grønne partiet fordømmer Norges ja til rutilutvinning i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane og sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Europaparlamentets fjerde største parti: Fordømmer Norge etter ja til dumping av gruveavfall

Det europeiske grønne partiet oppfordrer til protester mot den norske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det europeiske grønne partiet fordømmer på det sterkeste norske myndigheters avgjørelse om å dumpe i Førdefjorden, heter det i en pressemelding fra partiet som nylig diskuterte saken på sitt vårmøte i Zagreb.

Partiet er opprørt over at Nordic Mining er gitt lisens til å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall over en periode på 50 år, og påpeker at det, i tillegg til en rekke syrer og løsemidler, vil dreie seg om utslipp av tungmetaller som kobber, nikkel, bly, sink og kvikksølv.

- Vi er dypt bekymret over planen til norske myndigheter om dumping i Førdefjorden. Maritim miljøstyring må anses å være av internasjonal interesse, siden konsekvensene av en ikke bærekraftig styring vil ramme vidt. Dessuten vil uheldige nasjonale avgjørelser kunne skape presedens. Vi anmoder norske myndigheter om å gjøre alt i sin makt for å omgjøre denne avgjørelsen og følge Vanndirektivet, heter det fra partiets fraksjonsledere i Europaparlamentet, Monica Frassoni og Reinhard Bütikofer.

Oppfordrer til protest Det europeiske grønne partiet vil oppfordre politiske partier og myndigheter over hele Europa til å protestere mot den norske regjeringen «i denne alvorlige saken», og sette «de økologiske verdier av det ikoniske norske fjordlandskapet foran trange, økonomiske interesser».

De grønne representerer en ikke ubetydelig maktfaktor i europeisk politikk, og har vært på frammarsj de seinere åra.

Det europeiske grønne partiet omfatter 38 nasjonale grønne partier fra 31 europeiske stater. Ved Europavalget i 2004 vant de grønne medlemspartiene tilsammen 35 seter. I 2009 vant partiet tilsammen 46 seter, selv om antallet plasser i parlamentet ble redusert.

- Opprørt over Norge - Dette bringer saken opp på et europeisk politisk nivå. Det europeiske grønne partiet er en betydelig faktor i europeisk politikk. Det er den fjerde største partigruppa i Europaparlamentet, sier fylkesordførerkandidat i Sogn og Fjordane, Stein Malkenes, i Miljøpartiet de grønne.

Han legger ikke skjul på at han setter pris på drahjelpen fra moderskipet.

- Nå har vi et samlet europeisk grønt parti bak oss som er opprørt over det Norge har gjort. Dette bringer Norge i vanry, sier Malkenes.

Dagbladet har invitert Klima- og miljødepartemetet til å kommentere saken, men har foreløpig ikke fått svar.

- DYPT BEKYMRET: Fraksjonsleder i Europaparlamentet Monica Fassoni i Det europeiske grønne partiet oppfordrer til protester mot den norske regjeringen. Foto: AFP/QUIQUE GARCIA/NTB Scanpix
- DYPT BEKYMRET: Fraksjonsleder i Europaparlamentet Monica Fassoni i Det europeiske grønne partiet oppfordrer til protester mot den norske regjeringen. Foto: AFP/QUIQUE GARCIA/NTB Scanpix Vis mer