Europaråd-valget med Jagland er utsatt

Parlamentarikerforsamlingen vil ha flere kandidater å velge mellom.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland  forlater norsk politikk og sikter seg inn mot toppjobben som generalsekretær i Europarådet, etter at regjeringen  har bedt Jagland om å være Norges kandidat. Valget ble i dag avlyst fordi parlamentarikerforsamlingen ønsker flere kandidater å velge mellom.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Stortingspresident Thorbjørn Jagland forlater norsk politikk og sikter seg inn mot toppjobben som generalsekretær i Europarådet, etter at regjeringen har bedt Jagland om å være Norges kandidat. Valget ble i dag avlyst fordi parlamentarikerforsamlingen ønsker flere kandidater å velge mellom. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STRASBOURG/OSLO (Dagbladet.no): Europarådet utsetter valget av ny generalsekretær. Dette svekker trolig Jaglands sjanse for å bli valgt, skriver NTB.

Flertallet i parlamentariker-forsamlingen ønsker å ha flere kandidater å velge mellom enn Jagland og den tidligere polske statsministeren Wlodzimierz Cimoszewicz.

Ikke fornøyd med kandidatene
Thorbjørn Jagland var lenge aktuell som kandidat for jobben som generalsekretær i Europarådet. I morgen skulle det hele avgjøres, men valget er nå avlyst, og utsatt.

Årsaken er trolig at Parlamentariker-forsamlingen ikke var fornøyd med kandidatene til jobben. Alle som søkte til stillingen var fra venstrefløyen, mens forsamlingen i hovedsak består av konservative medlemmer fra høyrefløyen.

Jagland må trolig vente til oktober
Europarådets parlamentarikerforsamling vedtok i dag å utsette valget av ny generalsekretær. Dermed må Thorbjørn Jagland smøre seg med tålmodighet og trolig vente til oktober før valget kan finne sted. Det skjedde etter at Byrået, som består av presidentskapet, parlamentarikere og nasjonale gruppeledere, i morges bestemte å stryke valget fra dagsordenen.

Dette kunne minne om et kupp fra parlamentarikerne som ikke var fornøyd med bare å måtte velge mellom Jagland og den polske kandidaten, tidligere statsminister Wlodzimierz Cimoszewicz.

Men i salen ble det likevel foreslått å gjenninføre valget på dagsordenen, men forsamlingen vedtok å opprettholde Byråets beslutning med 98 mot 90 stemmer.Det er nå uklart hva som skjer med valget av ny generlasekretær. Den sittende generalsekretæren, briten Terry Davis, går av i september, men forsamlingen mente at ministerrådet hadde gjort det umulig å gjennomføre et valg nå. De vil vente med valget i påvente av flere kandidater, noe som trolig vil svekke Jaglands kandidatur.

Jagland er regjeringens offisielle kandidat, og i kveld skulle utenriksminister Jonas Gahr Støre etter planen ha en større mottakelse i Strasbourg for å styrke Jaglands kandidatur.

Dagbladet.no kommer med mer.

Thorbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet, men valget er nå avlyst. Foto: Knut Falch / SCANPIX
Thorbjørn Jagland er offisiell norsk kandidat til generalsekretærjobben i Europarådet, men valget er nå avlyst. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer