Europarådet ber Norge droppe tiggeforbud: - Forslaget er problematisk

Kan være diskriminerende.

DROPP DET: Europarådets menneskerettskommissær har et klart råd til den norske regjeringen: Legg forslaget om å forby tigging på hylla. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
DROPP DET: Europarådets menneskerettskommissær har et klart råd til den norske regjeringen: Legg forslaget om å forby tigging på hylla. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Europarådets menneskerettskommissær har et klart råd til den norske regjeringen: Legg forslaget om å forby tigging på hylla.

- Jeg synes forslaget er temmelig problematisk. Jeg var åpen overfor myndighetene om at jeg håper de ikke fortsetter med denne lovprosessen, sier Europarådets menneskerettskommissær Nils Muiznieks til NTB.

- Det ser ut til å være fristende å bruke strafferettslige metoder til å håndtere et sosialt problem. Tigging er et spørsmål om fattigdom, legger han til.

Høyre/Frp-regjeringen sendte torsdag et lovforslag om nasjonalt forbud mot organisert tigging, alternativt generell tigging, ut på høring.

Regjeringen ga allerede 1. juli i fjor kommuner muligheten til å forby tigging lokalt. Senterpartiet sørget for flertall for forslaget i Stortinget. Partiet har også tidligere etterlyst et nasjonalt forbud.

Ubesvarte spørsmål Nils Muiznieks sier forslaget om å forby tigging har alvorlige menneskerettslige sider, og at det også indirekte kan være diskriminerende.

- Det er mange land som forbyr aggressiv tigging, sier han.

- Men når man bare snakker om tigging som en bønn om hjelp, blir spørsmålet om man skal man forby noen å be om hjelp? Dette har også implikasjoner for ytringsfriheten, sier menneskerettstoppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.