Europarådet og Frp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse har lagt fram en rapport som konkluderer med at det i den norske samfunnsdebatten er klare undertoner av rasisme. Fremskrittspartiet bekrefter denne oppfatningen løpende med sine jevnlige innvandrerfiendtlige utspill. Det norske medlemmet i kommisjonen, Gudrun Holgersen, presiserer at rapporten er skrevet før Frp-leder Siv Jensen i helga kom med sitt utspill om snikislamisering av Norge. Men hun slår samtidig fast at dette utspillet er et godt eksempel på det kommisjonen peker på.

Kommisjonen advarer mot at aktørene i den politiske debatten nører opp under gruppetenkning, fordommer, fremmedfrykt og stereotypier og viser blant annet til en brosjyre Frp brukte i valgkampen i 2005 som tegnet bilde av innvandrere som en sikkerhetsrisiko. Det er blant mange eksempler som ansvarlige politikere, ifølge kommisjonen, bør ta sterkt avstand fra. I takt med økt innvandring til Europa øker imidlertid denne type tenkning blant politikerne. Desto viktigere er det at politikere er bevisst og bekjemper gryende rasisme i sine medlemsland.

Frp’s innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen står i Aftenposten fram som et grelt og aktuelt eksempel på politikere som fisker i rørt vann. Han maner fram innvandringsspøkelset med bred pensel. Ifølge ham vil innvandringen få større konsekvenser for Norge enn både klima- og finanskrisen. Han spår at Oslos befolkning vil ha et flertall av ikke-vestlige innvandrere om 20 år, kanskje også et muslimsk flertall. Hans ærend er å skape frykt og appellere til de mest grumsete understrømmer i befolkningen. Fremskrittspartiet har altfor lenge, alt for tydelig brukt frykt og uvett i befolkningen til å bli et stort parti. Dersom partiet kommer i posisjon, vil det utvilsomt bidra til å lukke både grenser og forstand i dette landet. Det kan unngås hvis de andre partiene viser fasthet.