Lørdag 25. september klokka 16 åpnet Norge opp igjen, og fulgte etter en rekke land i Europa.

To måneder etter er Europa igjen episenteret i verden.

Hvordan i all verden skjedde det?

Åpningsfesten ga tidenes bakrus

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av september feiret Solberg-regjeringen og nordmenn flest: Etter 561 dager med coronarestriksjoner skulle Norge endelig tilbake til en normal hverdag. De aller fleste smitteverntiltak ble fjernet.

- Coronaviruset kommer til å være iblant oss også framover. Men vaksinasjonen har i stor grad tatt brodden av pandemien, erklærte daværende statsminister Erna Solberg.

Vaksinasjon ikke nok

To måned seinere, er deler av Norge og Europa mørkerøde på verdens covid-kart. I tillegg har en ny variant av coronaviruset, kalt omicron, skapt frykt verden rundt. Årsaken er at varianten har svært mange mutasjoner, noe som gjør at den kan være mer smittsom. Det er også usikkerhet rundt vaksinenes effekt i møte med den nye varianten.

Varianten ble først oppdaget sør i Afrika, og flere land - inkludert Norge, har innført innreiserestriksjoner for Sør-Afrika og flere afrikanske land.

Europa, regionen med høyest vaksinasjonsprosent i hele verden, er blitt covid-pandemiens sentrum. Folkehelsemyndigheter på kontinentet trygler sine borgere om å la seg vaksinere mot covid-19.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.