Europas beste badestrender

Kreta er den øya i Middelhavet som har fått flest Blå Flagg i år. Spania, Hellas, Frankrike, Danmark og Italia ligger på Blå Flagg-toppen i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SJEKK DIN FERIESTRAND

Hele 83 strender på den populære ferieøya har fått godkjenningen Blått Flagg i år, mens Mallorca har 31. Kreta er også den ferieøya som får besøk av flest nordmenn i sommersesongen.

Spania på topp

Men totalt er det Spania som har flest Blå Flagg-strender i år. Hele 478 av strendene i det populære ferielandet har fått karakteren godkjent for rent vann og miljø.

Som nummer to på lista kommer Hellas med 383 strender. Deretter Frankrike med 273. Danmark har 212, mens Italia ligger på femteplass med 205 strender. Portugal har 191 og Tyrkia nesten like mange, 174 Blå Flagg-strender.

Den internasjonale Blå Flagg-juryen kom sammen i april for å avgjøre hvilke strender som skulle få årets Blå Flagg. Lista offentliggjøres i juni.

Flest i Europa

I år fikk 2442 strender og 632 marinaer i 28 land tildelt Blå Flagg.

De fleste Blå Flagg-strendene ligger i Europa. Men for første gang fikk i år to strender i Marokko og fem strender i Canada den høythengende miljøgodkjenningen. Stadig flere nye land blir med. 11 strender og marinaer i Russland og Romania fikk i år tildelt sertifikat, som er hakket før Blå Flagg-tildeling.

Til høsten skal juryen også vurdere Sør-Afrika, Karibia og New Zealand.

Badelandet Danmark

De mest populære badeferielandene i Europa strekker seg langt for å oppfylle de strenge kravene til miljøgodkjenning. Danmark har i de siste åra gjort en stor innsats, hvert år får stadig flere nye danske strender Blått Flagg. Mens hos söta bror har tallet gått ned fra 60 til 38 i sommeren.

Rødt flagg

Kroatia var en nykommer på lista for to år siden med 40 strender, i år er tallet oppe i 94 Blå Flagg -strender.Polen er med for første gang, med fem godkjente strender. Latvia har fem og Litauen fire. Nesten nederst på lista ligger Norge med tre strender. Det samme tallet som Estland. Bare slått av Island som har fått to godkjente Blå Flagg-strender i år.

Et lite tips til slutt: Ser du derimot et rødt flagg satt opp på stranda, betyr det at du ikke kan bade. Tidvis kan det være sterke strømmer i Middelhavet, for eksempel på Kreta.

FLOTT: Stranden på Ilha de Tavira er en av Europas beste.