NYTTÅRSTALE: - Neste år vil uten tvil bli vanskeligere enn 2011, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i sin nyttårstale. Hun tror Europa står foran de verste prøvelsene på årtier. Foto: EPA/ODD ANDERSEN/SCANPIX
NYTTÅRSTALE: - Neste år vil uten tvil bli vanskeligere enn 2011, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i sin nyttårstale. Hun tror Europa står foran de verste prøvelsene på årtier. Foto: EPA/ODD ANDERSEN/SCANPIXVis mer

Europas ledere varsler et tungt nytt år

- Neste år vil uten tvil bli vanskeligere enn 2011, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i sin nyttårstale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Neste år vil uten tvil bli vanskeligere enn 2011, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i sin nyttårstale. Hun tror Europa står foran de verste prøvelsene på årtier.

Frankrikes president tror ikke krisen er over, og Italias president oppfordrer sitt folk til å ofre mer for å redde landet fra økonomisk kollaps. Hellas' statsminister sier det kriserammede landet går inn i et meget hardt år der alle grekere må kjempe sammen for å forbli i eurosonen og unngå økonomisk sammenbrudd.

Ledende økonomer som har deltatt i en spørreundersøkelse gjennomført av BBC, sier de venter resesjon i Europa første halvdel av 2012. Kostnadene ved å låne har skutt i været de siste månedene i noen av de største økonomiene i eurosonen, blant annet i Italia og Spania, fordi utlånerne tviler på om disse landene vil ha penger til å betale tilbake det de allerede har lånt.

Ny lånekrise? Med stans i veksten er presset nå stort på de europeiske landene, ikke bare dem som er med i eurosonen, for å kutte utgiftene slik at de er i stand til å betjene gjelden, skriver BBC. Økonomene frykter nå at en ny kredittkrise skal utløses av at banker over hele Europa er eksponert for Italias enorme gjeld.

Politikeren som omtales som Europas leder for tiden, Angela Merkel, forsøkte likevel i sin nyttårstale å legge inn noen momenter med positivt fortegn i sin omtale av det europeiske samarbeidet.

- Veien fram mot en løsning på gjeldskrisen er lang og den vil ikke være uten tilbakeslag, men Europa vil komme ut av denne krisen sterkere enn da vi gikk inn i den, sa hun.

Merkel forsvarte euroen og mener den felleseuropeiske valutaen bidro til å redusere skadene ved finanskrisen i 2008.

- Må samarbeide Mannen som kom i høst kom inn for å redde Hellas, Lukas Papademos, advarer sine landsmenn om at det første kvartalet i 2012 kommer til å bli det vanskeligste.

- Vi må kjempe besluttsomt og målrettet så krisen ikke fører til et kaotisk og katastrofalt sammenbrudd. Vi gjennomlever etterkrigstidens verste nasjonale og internasjonale krise. Vi vil klare oss, men alle politiske krefter på høyre- og venstrefløyen må samarbeide og vise ansvarlighet, advarer han.

Den partiløse Papademos fikk nylig støtte til å utsette valget på ny nasjonalforsamling, som han gjerne vil gjennomføre i april. Den tidligere visesentralbanksjefen i Den europeiske sentralbanken ønsker seg litt mer tid til å få vedtatt enda en plan for hvordan Hellas skal komme seg gjennom den økonomiske krisen.

Finanspakt Det har vært nervøst også rundt franske banker de siste månedene. President Nicolas Sarkozy mener det må strukturelle endringer til for at det igjen skal bli vekst i økonomien, men i sin tale lovet han nervøse franskmenn at det ikke skal bli flere budsjettkutt.

Det var mer enn hva hans italienske kollega, Giorgio Napolitano, kunne love.

- Ingen, ikke noe samfunnslag, vil i dag unngå å måtte bidra for å rydde opp i de offentlige budsjettene slik at vi kan unngå at Italia bryter sammen økonomisk, sa han.

Det er Danmark som det neste halvåret har formannskapet i EU. Statsminister Helle Thorning-Schmidt har sagt at hun og hennes regjeringskolleger kommer til å prioritere arbeidet med den nye finanspakten som eurolandene skal få på plass. Det danske nyhetsbyrået Ritzau skrev imidlertid søndag at det ikke er ventet at Danmark, som står utenfor eurosonen, skal kunne ha særlig stor innflytelse på redningsprosessen.

(NTB)