Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport: Kraftig økning i barneflyktninger

Europas nye barneslaver: Blir misbrukt til prostitusjon, narkotikasalg og terror

- Det er naivt å tro at ikke dette også gjelder Norge, sier norsk polititopp. 

FLERE BARNESLAVER: EU-myndigheter advarer nå mot at flere og flere flyktningbarn ender opp som slaver i Europa. Her peker barn i en flyktningleir i Hellas på ett kart over Europa. Foto: Reuters/Yannis Behrakis/NTB Scanpix
FLERE BARNESLAVER: EU-myndigheter advarer nå mot at flere og flere flyktningbarn ender opp som slaver i Europa. Her peker barn i en flyktningleir i Hellas på ett kart over Europa. Foto: Reuters/Yannis Behrakis/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er svært bekymret. Det gjøres for lite for å beskytte disse barna. Både i Norge og i Europa, sier sambandspolitiadvokat Rudolf Christoffersen.

Politiadvokaten jobber i dag som sambandspolitiadvokat for Eurojust i Den Haag, samarbeidsenheten mellom påtalemyndighetene i Europa.

Politiadvokaten har gjentatte ganger i Dagbladet advart mot utviklingen.

I fjor sommer skrev Dagbladet at Eurojust hadde opplevd en tredobling av menneskehandelsaker som gjaldt barn. Da advarte Christoffersen mot at barna ble tvangsgiftet og at nyfødte barn ble solgt til kriminelle.

- Det er naivt å tro at ikke dette også foregår i Norge, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Dagbladet avdekket i serien «Skyggebarna» hvordan enslige mindreårige asylsøkere, og unge menneskehandelofre, er blitt behandlet i Norge.

Europol har tidligere advart mot at 10 000 barn har forsvunnet fra asylmottak i Europa. Flere av dem ender opp hos kriminelle, viser flere rapporter.

- Det har blitt verre. I 2016 har denne økningen forsatt, og det er all grunn til å tro at trenden vil fortsette også i 2017, sier Christoffersen.

Flere mindreårige

I 2016 var hver fjerde asylsøker i Europa mindreårige. Halvparten av dem var under 14 år. Nå fortsetter antallet barneflyktninger å øke.

25 800 barn, som enten reiste alene eller som hadde mistet kontakt med de voksne, kom til Italia sjøveien i 2016, viser nye tall fra Unicef. Dette er en dobling fra året før, da det kom 12 360.

BEKYMRET: - Det gjøres for lite for å beskytte disse barna. Både i Norge og i Europa, sier sambandspolitiadvokat Rudolf Christoffersen. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet.
BEKYMRET: - Det gjøres for lite for å beskytte disse barna. Både i Norge og i Europa, sier sambandspolitiadvokat Rudolf Christoffersen. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet. Vis mer

Nå viser en ny rapport at antallet barn som kommer alene til Europa er langt høyere enn tidligere antatt.

Det kommer fram i en ny rapport fra Den europeiske unions byrå for grunnleggende rettigheter (FRA).

Der kommer det fram at ingen av EU-landene har oversikt over hvor mange barn som kommer med voksne som verken er foreldre eller foresatt. De registrerer bare barn som søker asyl som enslige. Men flere av barna som kommer med voksne reiser i realiteten alene. I flere av sakene er de voksne nettopp personene som barna trenger beskyttelse fra.

Flere av barna kommer sammen med menneskesmugleren og/eller personen som misbruker dem, står det i rapporten. Barna blir også ofte forlatt av de voksne etter at de har kommet fram til destinasjonslandet.

Barnebruder og tvangsekteskap

Barnebruder og tvangsekteskap er et voksende problem. Ifølge rapporten fra FRA ble det i 2016 registrert over 1600 barnebruder i Tyskland, hvor av 1150 var jenter. De fleste av barnebrudene kom fra Syria, Afghanistan og Irak.

- Særlig har risikoen for tvangsekteskap økt kraftig. Mange av barna har ingen andre omsorgspersoner enn personen de er eller blir gift med. De er sosialt isolert, snakker ikke språket og har i praksis få muligheter til å komme seg ut av ekteskapet. Mange ender i praksis opp som slaver i eget hjem, forteller Christoffersen.

I rapporten kommer det fram hvordan EU-landene har svært forskjellig praksis når det gjelder barnebruder, flere av landene godtar giftemål under 18 år hvis det er frivillig.

- Må ikke være naive

- Vi må ikke være naive. Ofte argumenteres det med manglende kulturforståelse, men barnekonvensjon er ikke kulturrelativ. Alle barn har krav på samme beskyttelse, også barn fra kulturer fjernt fra vår egen, sier Christoffersen.

Politiadvokaten mener vi i dag har for dårlig oversikt over hvor mange barn som blir misbrukt i Norge og i Europa.

- Det gjøres for lite for å beskytte disse barna. Det er ingen grunn til å betvile at det er store mørketall, sier Christoffersen, som forteller at mange av barna ender opp hos kriminelle nettverk som utnytter dem til prostitusjon eller tvangsarbeid.

- Det er også avdekket saker hvor barn har blitt rekruttert til terrorvirksomhet, forteller Christoffersen.

- Få tar ansvar

I fjor skrev Dagbladet om hvordan mindreårige skal ha solgt sex fra asylmottak uten at norske myndigheter grep inn. I rapporten kom det fram at norske myndigheter mangler evne, og noen ganger vilje, til å hjelpe disse barna.

Hovedproblemet er at få land tar ansvar for barna som forsvinner fra asylmottakene, mener Christoffersen.

- Barnevernet er generelt for lite involvert i saker som gjelder enslige mindreårige, og dette er et problem i mange av de europeiske landene, sier Christoffersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling