Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

G7 toppmøtet:

Europas samarbeid med USA etter Donald Trump: - De europeiske landene har en plan B

Spenningen er høy mellom EU-landene og USA. Kan forholdet mellom USA og Europa komme til å endre seg?

TATT I MOT: USAs president Donald Trump ankom fredag ettermiddag norsk tid Quebec i Canada der han ble tatt i mot av statsminister Justin Trudeau og kona Sophie. 
Foto: EPA/NTB Scanpix
TATT I MOT: USAs president Donald Trump ankom fredag ettermiddag norsk tid Quebec i Canada der han ble tatt i mot av statsminister Justin Trudeau og kona Sophie. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da George W. Bush var president fra 2001 hadde USA en unilateral strategi. De invaderte Irak i 2003, trakk seg ut av en viktig atomavtale med Russland og Kyoto-avtalen. Reaksjonen var at «nå må Europa gå sin egen vei». Det varte noen uker før det gikk over, sier Jo Jakobsen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

Men nå, under Donald Trump, er USAs politikk blitt enda mer ekstrem, ifølge Jakobsen.

I går og i dag møtes statslederne for G7-landene på toppmøtet i Quebec i Canada. Gruppa består av de sju økonomiske og demokratiske stormaktene Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA. Trump forlater imidlertid toppmøtet tidlig lørdag formiddag.

Etter USAs innføring av økte tollsatser, atomforhandlinger med Nord-Korea og Trumps marsj ut av Iran-avtalen og den globale klimaavtalen har ført til spent stemning.

Forberedt på å klare seg på egen hånd

- Blir det åtte år med Trump vil verdensordningen forvitre og bli annerledes. De europeiske landene er forberedt på å klare seg på egen hånd og at de må utforme sin egen politikk, sier Jakobsen.

- Er det noe de tenker på i dag?

- Ja. De europeiske landene har en plan B på agendaen. Da Barack Obama var president tenkte de ikke sånn, men innad i EU forbereder de seg på at de kanskje ikke kan stole på Trump.

ANKOM QUEBEC: Tysklands forbundskansler Angela Merkel ankom G7 toppmøtet i Canada 8. juni. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
ANKOM QUEBEC: Tysklands forbundskansler Angela Merkel ankom G7 toppmøtet i Canada 8. juni. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Iran-avtalen kan være et vendepunkt. Denne avtalen var så fundamentalt viktig for Europa både prestisjemessig, økonomisk og sikkerhetsmessig. Donald Trump har revet den i stykker. De europeiske lederne føler at dette er ydmykende, sier Jakobsen.

Janne Haaland Matlary, professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, sier også at Europeiske ledere er rasende og ydmyket over Iran-avtalen og flytting av USAs ambassade til Jerusalem, men:

- Skal Europa stå på egne ben i verden, som en maktfaktor å regne med som kan balansere USA, Russland og Kina, må Europa slutte med sin egen borgerkrig, sier hun og viser til Brexit og konflikten mellom EU-kommisjonen og Øst-Europa, Italia, Østerrike og Danmark.

- Helt avhengige av NATO

Matlary tror ikke at det på noe tidspunkt vil være aktuelt for EU-landene å forsøke å rive seg løs fra USA-alliansen.

- Nei, vi er den helt avhengige part i NATO. Tyskland fortsetter å nekte å betale de selvpålagte 2 % til NATO og det gjør også Norge, samt de fleste andre land der. Dette er bevis på at Europa er gratispassasjerer, vil Trump si. Og han har stort sett rett i det, sier hun.

Ifølge Matlary er det ingen annen løsning enn at Europa betaler mer til NATO slik USA krever. Når det gjelder straffetollen er Europa for splittet og svakt til å samle seg om en respons, ifølge professoren.

- EUs mottiltak utgjør bare 0,5 prosent av amerikansk eksport, altså et nålestikk, sier hun.

Ifølge Matlary er EU også maktesløse når det gjelder skrotingen av Iran-avtalen.

- Selv om EU prøver å motvirke amerikanske sanksjoner mot Iran og alle som handler med Iran ved å si at EU beskytter banker og selskaper som gjør dette, ser vi at alle som er inne i Iran nå av europeiske selskaper og banker bakker ut. De vil ellers bli utestengt fra å handle og virke i USA. Det er en større trussel, sier hun.

TOPPMØTE: I går møttes verdens ledere til G7-toppmøtet i Quebeq. Fra venstre EU-unionens president Donald Tusk, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, britenes statsminister Theresa May, Italias statsminister Giuseppe Conte og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
TOPPMØTE: I går møttes verdens ledere til G7-toppmøtet i Quebeq. Fra venstre EU-unionens president Donald Tusk, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, britenes statsminister Theresa May, Italias statsminister Giuseppe Conte og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Vis mer

Svekket tillit

Jakobsen understreker at det som skaper verdensorden er de globale institusjonene, det økonomiske spillet, handelsavtalene og folkeretten som skaper forutsigbarhet og tillit.

- Tilliten mellom USA og Europa har vært høy. Når USA rører med disse spillereglene og kjører en mer maktpolitisk holdning blir alt mer uforutsigbart. Når man ikke kan stole på spillereglene må andre land operere på samme måte, sier Jakobsen.

Eksempelvis kan, ifølge Jakobsen, være snakk om at andre land også øker sine tollbarrierer.

- For verdensøkonomien kan det bli veldig alvorlig. Når det er uro blir det færre investeringer og reversert økonomisk vekst globalt. Det blir mindre stabilitet når man ikke vet hva man kan forholde seg til den neste måneden, sier Jakobsen.

Matlary sier derimot at de proteksjonistiske tiltakene fra amerikansk side er begrenset. Hun peker på at amerikansk økonomi går godt og at det er god avkastning på amerikanske aksjer om dagen.

- Det er i amerikanernes egeninteresse at det ikke blir for mye proteksjonisme. Det er riktig som Trump sier at WTO er i krise. Det er Kinas produksjon av billig stål blant annet som USA reagerer på. Trump handler raskt og tar mye risiko. Av og til med gode resultater, ofte med det motsatte, sier hun.

- Jeg har ingen tro på langvarige handelskriger, sier Matlary.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media