Europas største akvarium revnet i brann

Ansatte brast i gråt da vannet fosset ut av Oceanarium i Hirtshals i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europas største akvarium revnet i brannen natten før, og de gjennomsiktige veggene i vanntanken sto i fare for å briste.

Beredskapssjef Mogens Pedersen i Hirtshals sa at det var et hull og en stor revne i tanken, og at veggene av plaststoffet akryl kunne komme til å gi etter. Selve brannen i Nordsømuseet i byen nordvest på Jylland var i morgentimene under kontroll.

Hvis veggene ga etter, ville 4,5 millioner liter vann med eksemplarer av rundt 4.000 arter fra livet i Nordsjøen få fritt utløp til den brannskadde bygningen. Blant disse artene var sidehaier, pigghå og mange andre fiskeslag., skrev nyhetsbyrået Ritzau.

Gråt

Sjokkerte ansatte brøt sammen i gråt, der de sto som hjelpeløse tilskuere til den eksplosjonsartede brannen og fryktet det verste for de verdifulle samlingene.

- Vi aner ikke hvordan dette skal gå, sa biologen Thorsten Høegsberg Petersen til avisen Ekstra Bladet.

- Oceanariet er en enestående attraksjon i Nord-Europa, og det er ikke til å holde ut å stå her. Vi står og ser på at våre arbeidsplasser går opp i røyk, og det er rystende, det er som om alt faller sammen for oss, sa Høegsberg Petersen til København-tabloiden.

Oceanariet rommer blant annet en månefisk, eller klumpfisk som den kalles i Danmark, den eneste i Nord-Europa. - Vi vet ikke om fiskene er i live, for vannanlegget kan ha fått skader vi ikke har oppdaget ennå, sa Thorsten Høegsberg Petersen.

Dyrt

Det øverste av museets kjellernivåer rommet anlegg for behandling av akvarievannet, pumper og filtre. Dette er dyrt utstyr som ikke tåler saltvann, og det var viktig at det ble holdt tørt, opplyste beredskapssjef Pedersen.

- Det gjenstår noen enkeltbranner rundt om i hulrommene i bygningen, der vinden skaper trekk, og det kommer en del gnister fra disse stedene. Men selve hovedbrannen har ikke blusset opp igjen, sa Mogens Pedersen onsdag morgen.

Brannvesenet måtte gå ut på lokal radio og be nysgjerrige nordjyder om ikke å dra til brannstedet i Hirtshals. Da hadde de mange privatbilene med skuelystne allerede blokkert veiene rundt Nordsømuseet i Hirtshals.

(NTB)

<B>VOLDSOM BRANN: Millioner av liter saltvann fosset ut av akvariet i Danmark i dag tidlig.