Europas største avis med åpent brev til Putin: - Du ødelegger Syria, du ødelegger Russland

Sammenlikner Aleppo med Stalingrad.

HOS TYSKERNE: President Vladimir Putin besøkte denne uka den tyske ambassadeskolen i Moskva, og gestikulerer her mens han snakker til elevene. Samtidig går Tyskland og Europas største avis til frontalangrep på ham. Foto: Aleksandr Zemljatsjenko / Reuters / NTB Scanpix
HOS TYSKERNE: President Vladimir Putin besøkte denne uka den tyske ambassadeskolen i Moskva, og gestikulerer her mens han snakker til elevene. Samtidig går Tyskland og Europas største avis til frontalangrep på ham. Foto: Aleksandr Zemljatsjenko / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeg har vondt av de unge i ditt land, herr president. Du forvandler deres liv til en åndelig ørken av isolasjon. Den som prorussisk er, må være imot Putin, her president. Du ødelegger Syria, du ødelegger Russland.»

Slik lyder slutten på en kommentarartikkel publisert i Europas største avis Bild. Den er skrevet av avisas kommentator og Bild.de-sjefredaktør Julian Reichelt, som et åpent brev til Russlands president Vladimir Putin, og er særdeles fordømmende. Bakgrunnen er Russlands krigsinnsats i Syria.

Snakker tysk

Reichelt viser til at Putin snakker flytende tysk og tidligere har uttalt at han leser Bild til frokost. «Derfor håper jeg at mine linjer når deg», skriver den tidvis kontroversielle kommentatoren, som av bransjemagasinet Meedia beskrives som «uvanlig stridslysten».

Den tyske skribenten er opptatt av hva som skjer i Aleppo, Syrias største by, som under hele krigen har vært hardt rammet av kamphandlinger. Han sammenlikner Russlands rolle i byen med tyskernes forsøk på å ta Stalingrad under andre verdenskrig.

«Gjennom min bestefars generasjon fikk Russland erfare barbari. Tyskerne forvandlet russiske byer til ruiner og utslettet utallige liv», skriver han.

«Ditt land eksporterer ingenting av global betydning bortsett fra aggresjon.» Julian Reichelt, kommentator i Bild

«I dag betegner man Aleppo som vår tids Stalingrad. Hvordan ser du på ditt lands historie, herr president, som nå selv steller i stand slik sorg? Hvordan våger du å handle så barbarisk på vegne av alle russere?»

- Skamplett

Reichelt mener at russerne, som støtter Syrias president Bashar al-Assad under borgerkrigen, fører en «utslettelseskrig mot sivilbefolkningen», og at dette for alltid vil forbli en skamplett på Russlands historie.

Kommentatoren sammenlikner også situasjonen i Aleppo med borgerkrigen i Tsjetsjenia på 90-tallet, der det russiske regimet sloss mot tsjetsjenske separatister. Men han mener at mangelen på sosiale medier gjorde at overgrep ikke ble dokumentert og spredt i samme omfang som fra Syria.

«I dag er det annerledes. I dag ser verden dine forbrytelser live. På Twitter, på Facebook, på Youtube ser vi hva dine bomber steller i stand. (...) Vi hører barnas skrik og foreldrenes bønner.»

Reichelt understreker at det ikke er Putin selv som slipper bombene over Aleppo.

«Men du bærer hovedansvaret, herr president. Verden skuer mot deg. Du skaper det 21. århundres Stalingrad.»

- DIN SKYLD: Kommentator Reichelt skriver at femårige Omran Daqneeshs forskremte blikk på det berømte bildet av ham etter bombingen i Aleppo er Putins skyld. Foto: Mahmoud Rslan / Reuters / NTB Scanpix
- DIN SKYLD: Kommentator Reichelt skriver at femårige Omran Daqneeshs forskremte blikk på det berømte bildet av ham etter bombingen i Aleppo er Putins skyld. Foto: Mahmoud Rslan / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kommentatoren skriver at det er Putin som lar FNs hjelpekonvoier bli angrepet, og som sendte bombeflyet mot huset til den nå verdensberømte gutten Omran.

«Dette barnets forskremte blikk - det er din skyld, ditt ansvar.»

- Vanvidd

Reichelt spør videre om «morderen Assad» er verdt å la et storartet land som Russland belemre seg med den største forbrytelsen mot menneskeheten i det 21. århundre.

«Ikke la deg lure, president Putin, om hvem du i dag støtter, gjør deg til medskyldig til og en dag må stå til rette for - historien vil vende seg mot krigen din og dømme deg fryktelig.»

Skribenten ber til slutt den russiske presidenten om å «slutte med dette vanviddet».

«Du utrydder et land, der du ikke har noe å bestille, og ødelegger sjelene og framtida til ditt eget land. Du fører Russland inn i en historisk skyld. Ditt land eksporterer ingenting av global betydning bortsett fra aggresjon.»

Så langt har det ikke kommet noen offentlig russisk reaksjon på Reichelts kommentar.