Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europas største menneskejakt hadde pågått i fire måneder. Så dukket en tipser opp hos politiet

Slik fant politiet skjulestedet til den siste Paris-terroristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk og belgisk politi har snudd både Paris og Brussel på hodet i jakten på Salah Abdeslam. Han er den siste gjenlevende Paris-terroristen og den eneste som kan gi svar på hva som egentlig skjedde den kvelden. Og hvem i IS som beordret det.

Politiet hadde jaktet ham i 126 dager og alltid ligget ett skritt etter. De har slått til mot over hundre adresser, og flere stedet funnet spor av Abdeslam, men aldri terrorister selv. Men i går møtte en mann ifølge France2 opp på en politistasjon i Brussel. Han hadde et tips: En gate i Molenbeek.

Slik var det, ifølge France2, at politiet til slutt fant skjulestedet til Europas mest ettersøkte mann.

Hvem denne tipseren er, er imidlertid ukjent. Belgisk politi melder at de fikk lite eller ingen hjelp fra Molenbeek-miljøet under jakta på Abdeslam. Le Monde skriver at en av Salahs medsammensvorne på tirsdag brukte en telefon for å finne et nytt gjemmested, etter at politiet avslørte leiligheten deres i Forest. Og at denne telefonsamtalen og kontaktlista, kan ha ledet politiet i retning av leiligheten.

Den lå, pussig nok, like ved Abdeslams barndomshjem i Molenbeek.

Slik ble han tatt Kanskje får vi svaret i dag. I dag tidlig ble Abdeslam skrevet ut fra sykehus og jakten på informasjon kan starte. Det alle lurer på er: Hvorfor rømte han fra Paris, i stedet for å sprenge seg i lufta, og hvordan har han klart å gjemme seg i hele fire måneder? '

Abdeslam er også mannen som kan avsløre IS-nettverket som finansierte Paris-terroren.

Politiet slo i går ettermiddag til mot minst fire adresser rundt om i Brussel. I tre av leilighetene fant de ingenting, i den fjerde, på rue des Quatre Vents, fant de tre menn. Én av dem var Abdeslam. Paris-terroristen overga seg til slutt, skutt i benet.

Politiet har arrestert tre familiemedlemmer som huset Paris-terroristen. I huset fant politiet ifølge BFM TV et våpen, og en av Abdeslams medsammensvorne hadde et falskt syrisk pass og falsk belgisk ID.

Tok ham nesten tirsdag Fransk etterretning hadde ei tid indikasjoner på at Abdeslam var i Syria. Politiet tror Abdeslam gjemte seg i en leilighet i Schaerbeek i Brussel de første tre ukene. Det mens byen ble snudd på hodet. I starten av desember fant politiet fingeravtrykkene hans i denne leiligheten, men Abdeslam var borte. Politiet fryktet at han hadde havnet i Syria.

Så ble han funnet i Brussel under en rutinesjekk på tirsdag. Da politiet slo til mot en leilighet i bydelen Forest på tirsdag, ble de møtt med skudd. En mann ble drept i skuddvekslingen, og på ham fant de et IS-flagg. Men Abdeslam kom seg unna, alt de fant var et fingeravtrykk på et glass. To personer flyktet over noen hustak, bevæpnet, og ble borte.

Så kom fredag og dagen hvor tipseren ifølge France2 oppga leiligheten i Molenbeek. Dagen hvor Le Monde melder at politiet hadde kommet på telefonsporet. 

Feiget han ut? Sammen med broren Brahim Abdeslam hadde Salah vært med og planlagt Paris-terroren. Fredag den 13. november kjørte han bilen til ett av selvmordsteamene, de tre som skulle slå til mot Stade de France. Paris-terroristene slo til i tre ulike team og drepte 130 mennesker på seks ulike steder i Paris.

Men Salah rømte. Han gjennomførte aldri noe angrep.

Etterforskerne mener han skal ha kjøpt en mobil og et simkort nord i Paris mens angrepene fremdeles pågikk. Broren hans sprengte seg i lufta utenfor kafeen Comptoire Voltaire. Men Abdeslam ringte noen barndomsvenner i Brussel og ba dem komme til Paris. Han var i trøbbel.

Politiet tror Abdeslam dumpet en selvmordsvest i Montrouge før han ble hentet av de to kompisene lørdag morgen.

Etterforskere spør seg hvorvidt han planla å utføre et selvmordsangrep, men feiget ut. Eller om utstyret sviktet.

Frankrike ønsker Salah utlevert, så han kan bli avhørt og dømt i Frankrike.

Hele Norges coronakart