Europas største skandale

Den norske forhørsdommeren Eva Joly har nå tatt ut tiltaler i Elf-saken. Her er historien om hvordan mer enn 32 milliarder kroner bare forsvant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLJESELSKAPET ELF var i mange år Frankrikes pengesekk. En afrikansk president, flere ministere, folkevalgte, en presidentsønn, en elskerinne, en forfatter, et tysk parti, venner og venners venner mottok oljepenger.

Ifølge Financial Times mangler 32,5 milliarder kroner på Elfs bankkonti i 1990-årene. Elf var i mange år som en melkeku for ymse formål.

- Hos Elf delte man ut millioner som om det var karameller, sier Christine Deviers-Joncour, eks-utenriksminister Roland Dumas' elskerinne.

Saken om oljeselskapets internasjonale gavmildhet har veldige dimensjoner. Ifølge den norske forhørsdommeren Eva Joly, som leder etterforskningen, er Elf-skandalen århundrets sak og Europas største skandale. Joly begynte i august 1994 å etterforske finansieringen av tekstilgruppa Bidermann, som hadde nytt godt av enorme fordeler fra Elf-gruppen.

DE FØRSTE AVHØRENE avslørte en del av et intrikat korrupsjonssystem som berørte alt og alle, og som på langt nær er helt avdekket selv etter seks års intens etterforskning.

Nå har hodene begynt å rulle. Eva Joly og hennes kollega Laurence Vichnievsky har nettopp reist søksmål mot tidligere utenriksminister og grunnlovsrådsformann Roland Dumas, hans elskerinne Christine Deviers-Joncour, Elfs tidligere styreformann Look Le Floch-Prigent og hans høyre hånd Alfred Sirven for misbruk av sosiale midler (juridisk betegnelse på korrupsjon). Rettssaken skal i prinsippet begynne 19. juni, men kan bli utsatt på grunn av Dumas' helse. Dessuten skal Alfred Sirven være funnet på Filippinene. Han vet mye om hvor Elfs milliarder har tatt veien.

Elf-saken er som en stor blekksprut, med spor av svarte oljepenger langt utover Frankrikes grenser. Ifølge André Guelfi, også kalt «sardinen Dédé», en annen Elf-direktør, betalte Elf med Frangois Mitterrands samtykke 330 millioner kroner til «et tysk parti» for å finansiere Helmut Kohls valgkamp i 1994. Det var ifølge en person nær Mitterrand ikke korrupsjon, men ble gjort av statlige grunner og av hensyn til Europa.

ALT BEGYNTE MED at Le Floch-Prigent, som ledet Elf i 1990-åra, og Sirven ville sikre selskapet oljeforekomster. I Afrika hadde Elf allerede en del felter. De interesserte seg for Venezuela, Spania, Nordsjøen, Kina, Russland og Usbekistan. De fleste gangene gikk det gjennom mellommenn, som fikk klekkelige honorarer.

I den såkalte fregattsaken på Taiwan hevder eks-utenriksminister Roland Dumas at det er utbetalt 6,5 milliarder kroner i ymse bestikkelser, eller, som franskmennene sier, «vinkrukker». Taiwanske myndigheter har denne uka bedt om innsikt i saken, som er en viktig del av Elf-skandalen.

I 1991 ville selskapet Thomson CSF selge ti 3200 tonns fregatter av typen La Fayette til Taiwan. En 20 milliarder kroners kontrakt. Men den sosialistiske franske regjeringen, med Roland Dumas som utenriksminister, nedla veto av frykt for Kinas vrede. Alfred Sirven lokket Christine Deviers-Joncour med 85 millioner kroner for å påvirke sin elsker. Tidligere modell, høy, slank og mørkhåret - Deviers-Joncour oser av sjarm og eleganse.

Med Elfs «karameller» kjøpte hun blant annet et luksuriøst elskovsrede på 320 kvadratmeter i Paris til 22 millioner kroner. Der ble Roland Dumas en hyppig gjest.

Ifølge Deviers-Joncour lot Dumas seg ikke overtale selv med slike overbevisende argumenter. Eksportvetoet ble imidlertid opphevet. Uansett, ifølge aktoratet visste Dumas hvor pengene kom fra, og har «med overlegg ført rettssystemet bak lyset». Det ble ikke reist tiltale for resten av fregattsaken, som ville ha endt med riksrett. 29. februar, etter at rettssaken var fastsatt, trakk Dumas seg som grunnlovsrådsformann etter lang nøling.

ANDRE SOM HAR NYTT GODT av Elfs sjenerøse midler, er blant annet Mitterrands sønn Jean-Christophe, selskapet til tidligere statsminister Edith Cresson, Gabons president samt «et tysk parti».

I 1991, etter murens fall, og etter at det var slutt på Sovjets hjelp til Øst-Tyskland, kjøpte Elf et stort petrokjemisk anlegg nær Leipzig - en investering på 20 milliarder kroner. Et «mellomlegg» på 330 millioner kroner ble betalt gjennom et av Guelfis stråselskaper til Dieter Holzer, en forretningsmann nær CDU, og den tidligere etterretningsmannen Pierre Lethier. Guelfi, nå 80, sier at pengene ble gitt til «et tysk parti» med Mitterrands samtykke, og at Helmut Kohl visste om det. Den tidligere kansleren nekter.

De kommende avhørene av Alfred Sirven vil uten tvil kaste nytt lys over Elf-saken, som ennå vil ta flere år. Skapene på Jolys og Vichnievskys kontor er allerede fylt til randen av saksdokumenter. Noen er blitt borte, og da dommerne ransaket en bank brukt av Elf denne uka, ble det begått innbrudd dagen etter at de hadde vært der. Det er ikke overraskende.

Alt som berører Elf-skandalen er eksplosivt. Og like sleipt som den svarteste råolje.