Europas største terror-reir

Unge menn fra bydelen Molenbeek i Brussel har blitt Europas farligste og mest ettersøkte terrorister. Her er alt vi vet om de mistenkte Paris-terroristene så langt.

BELASTET BYDEL: Søndag gikk handelen som normalt på markedet i Molenbeek, men lørdag ble seks mistenkte for terroraksjonene i Paris pågrepet i leiligheter her. Bydelen kalles et rede for terrorisme. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BELASTET BYDEL: Søndag gikk handelen som normalt på markedet i Molenbeek, men lørdag ble seks mistenkte for terroraksjonene i Paris pågrepet i leiligheter her. Bydelen kalles et rede for terrorisme. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): Den belgiske forstaden Molenbeek har av flere medier nå blitt omdøpt til Europas «terror-reir», og i går kalte The Guardian forstaden for «Europas jihad-sentral». 

Samme kveld utstedte belgisk politi en internasjonal arrestordre på Salah Abdeslam (26), mistenkt for terrorangrepene i Paris. Broren hans, Ibrahim Abdeslam (31), sprengte seg selv i lufta under terror-angrepet. Begge var bosatt i Molenbeek.

129 personer ble drept og over 300 skadd under seks koordinerte terrorangrep i Paris fredag. Det er det verste angrepet på fransk jord siden andre verdenskrig.

Nå har Europas største menneskejakt startet mot Salah, og søndag advarte fransk politi folk mot å ta kontakt med Salah, og betegnet han som «svært farlig».

Det er ikke første gang Molenbeek eksporterer noen av Europas farligste terrorister. En av terroristene som var ansvarlig for Madrid-bombene i 2003 kom fra Molenbeek, og den 29 år gamle franske statsborgeren Mehdi Nemmouche, som drepte tre på det jødiske museet i Brussel i mai i fjor kom også her fra.

Nå peker flere på Belgia som Europas fremste terror-eksportør. I alt tre av de åtte mistenkte terroristene, Ibrahim og Salah Abdeslam og Bilal Hadfi, var ifølge fransk politi bosatt i Belgia.

Belgisk terror-bydel Lørdag gjennomførte politiet flere aksjoner i Molenbeek, og arresterte en rekke personer de mener kan ha tilknyttning til terrorangrepet.

Dette skjer bare noen måneder etter angrepene mot karikaturtegnerne i satiremagasinet Charlie Hebdo i januar og skuddene på toget mellom Amsterdam og Paris i slutten av august, et tog som stopper i Brussel. Begge angrepene ble begått av personer som var tilknyttet Molenbeek.

«Det er nesten alltid en link til Molenbeek», sa Belgias statsminister, Charles Michel på lørdag, som nå tar til ordet for hardere tiltak mot ekstremisme i bydelen.

«Man kommer ikke utenom at Belgia er ett av de landene med flest Syria-krigere per innbygger. Samtidig har Belgia i flere år vært et handelssentrum for våpen», sier tidligere leder for den danske etteretningstjenesten (PET), Hans Jørgen Bonnichsen, til den danske avisa BT.

Sjekker togene I helga hadde store politistyrker tatt plass på togstasjonen Gare du Midi i Brussel. Opp mot 100 tungt bevæpnede tjenestemenn med bombehunder fulgte reisende som ventet på tog til Paris. Flere måtte åpne sine kofferter slik at de kunne bli gjennomsøkt.

En togbetjent sier til Dagbladet at politiet er der på grunn av terroraksjonene i Paris og for å sikre de reisende.

- Vi kan aldri vite om noen har et bombebelte rundt kroppen, men jeg vil ikke tenke for mye på det. Hvis de tankene får for mye plass i meg, må jeg slutte å jobbe her, sier han.

Ordfører Francoise Schepmans i Molenbeek sier til Dagbladet at seks av de sju personene som er pågrepet i Brussel i helga levde i Molenbeek. Den sjuende personen som ble pågrepet søndag hadde adresse et annet sted i Brussel.

Åtte terrorister I alt åtte terrorister antas å ha stått bak terroren i Paris. Ifølge franske myndigheter skal de ha vært delt inn i tre forskjellige grupper som skulle angripe forskjellige mål i Paris.

Disse har blitt identifisert så langt:

• Omar Ismail Mostefai, 29 år gammel fransk statsborger. Sprengte seg selv i konsertlokalet Bataclan.
• Ibrahim Abdeslam, 31 år gammel fransk statsborger. Bosatt i Belgia. Sprengte seg selv under angrepet.
• Salah Abdeslam, 26 år gammel fransk statsborger. Bosatt i Belgia. Broren til Ibrahim Abdeslam. På flukt.
• Bilal Hadfi. Bosatt i Belgia. Født 1995. Sprengte seg selv ved fotballstadionet Stade de France.
• Ikke-navngitt 31-åring. Sprengte seg selv ved fotballstadionet Stade de France.

Syv ble drept under fredagens terroranslag.

Fra Paris 29-åringen Omar Ismail Mostefai var kjent av politiet før terroranslagene fredag. Rullebladet viser imidlertid at han bare er dømt for små forhold mellom 2004 og 2010, og sonet aldri i fengsel for noen av forholdene.

BLE LØSLATT: Søndag kveld utstedte belgisk politi en internasjonal arrestordre på Salah Abdeslam (26), mistenkt for terrorangrepene i Paris. Salah ble avhørt og deretter løslatt av fransk politi bare timer etter angrepene i Paris, skriver nyhetsbyrået AP. Nyhetsbyrået siterer fire franske etterforskere.
BLE LØSLATT: Søndag kveld utstedte belgisk politi en internasjonal arrestordre på Salah Abdeslam (26), mistenkt for terrorangrepene i Paris. Salah ble avhørt og deretter løslatt av fransk politi bare timer etter angrepene i Paris, skriver nyhetsbyrået AP. Nyhetsbyrået siterer fire franske etterforskere. Vis mer

Han ble identifisert ut fra en finger som ble funnet inne i konsertsalen Bataclan, hvor 89 mennesker ble drept.

Mostefai ble født 21. november i 1985 i den fattige forstaden Courcouronnes, cirka tre mil utenfor Paris sentrum.

Han skal ha blitt ansett for å være i faresonen for å bli radikalisert i 2010, men før fredag hadde han aldri vært innblandet i en etterforskning eller mistenkt for å være del av en terrororganisasjon.

Samtidig siterer storavisa Le Monde politikilder på at Mostefai var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014.

Mostefai bodde i Chartre, nær Luce, fram til 2012. Det er en liten by en time sør for Paris.

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet, skriver NTB. Senere ble totalt seks av terroristens familiemedlemmer arrestert av politiet.

En fransk politiker, senatoren Nathalie Goulet, har bekreftet overfor CNN at en av terroristene heter Bilal Hadfi. Hun sier han er født 1995, og har bodd i Belgia. Hadfi skal også ha kjempet med IS i Syria.

Frankrikes myndigheter har kalt terroranslaget en krigserklæring fra IS. Søndag kveld svarte franske myndigheter på anslaget ved å bombe flere IS-mål i deres hovedsete Raqqa i Syria.

- Mange radikale - Vi har mange radikale islamister som har levd lenge i Molenbeek. Noen av dem er født her. De fleste er fra Marokko, men Molenbeek er et stort distrikt. Her bor det i alt 95 000 mennesker. Vi er bekymret og erkjenner i dag at vi ikke har vært flinke nok til å få dem integrert i det øvrige samfunnet i Brussel, sier ordfører Francoise Schepmans i Molenbeek til Dagbladet.

I SJOKK: Mourad og Elhadj har bodd i Molenbeek i flere år. De sier de er sjokkert over at flere terrorister har planlagt sine attentat i Paris fra leiligheter her. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
I SJOKK: Mourad og Elhadj har bodd i Molenbeek i flere år. De sier de er sjokkert over at flere terrorister har planlagt sine attentat i Paris fra leiligheter her. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Molenbeek er én av 19 kommuner i byen Brussel. Politikerne i denne bydelen samarbeider med de lokale politimyndighetene, men også med sosiale organisasjoner og andre myndigheter på lokalt og nasjonalt nivå.

- Vi må få flere ungdommer til å ta utdanning, og vi må få dem i jobb. Jeg ser at vi må forsøke å sette inn enda større ressurser i et forsøk på å lykkes med det, sier hun.

Brussel er sterkt merket av attentatene i Paris. Flandern News skriver at terror-beredskapen i Belgia er løftet til nivå tre, av maksimalt fire.

- I sjokk  - Vi er alle her i sjokk etter det som har skjedd i Paris, og opplysningene om at noen av gjerningsmennene kan ha levd sine liv her i vårt distrikt. Det klarer vi ikke å forstå. Disse menneskene kan ikke ha gått i vår moské. De må være utenfor systemet og leve i en vranglære, sier Mourad Berkuk.

Dagbladet møter noen unge menn på et hjørne i Molenbeek-distriktet i Brüssel. De er opptatt av de siste dramatiske hendelsene i Paris, men også av store politioperasjoner i deres gater i helga.

- En smeltedigel - Vi er fra Algerie, men her lever mange mennesker sammen i fred. Noen er kristne, andre er muslimer eller tilhører andre religioner. Noen kommer fra Marokko, Syria, Tyrkia eller Frankrike. Vi er en smeltedigel av mennesker som hjelper hverandre. Det er billig å bo her. I vår muslimske religion lærer ingen å drepe andre mennesker. Det er helt galt, sier Mourad Berkuk.

En annen kar som heter Elhadj har bodd i Molenbeek de siste seks åra. Han sier at det er vanskelig å forstå at noen av terroristene kan ha planlagt de grusomme attentatene i leiligheter her.

- Dette er ikke normalt. Vi ønsker ikke at terrorister skal bo her. De har fått gal opplæring. De er ekstremister og har ikke funnet den rette veien å følge her i livet, sier han.

Husransakelser Den belgiske justisministeren Koen Geens sier at en bil med belgiske skilter, som var parkert ved siden av konsertlokalet Bataclan i Paris, ledet etterforskerne til en adresse i Molenbeek. Dette var trolig Volkswagen Polo-en som knytter Salah Abdeslam til terroranslagene.

Lørdag ettermiddag og kveld gjennomførte politiet husransakelser og gjorde beslag på flere adresser i dette distriktet, blant annet i Gentsesteenweg, Hertoginneplein og Osseghemstraat. I den store politistyrken som gjennomførte aksjonene, var også bombegruppen til politiet.

Det har tidligere kommet noen flyktninger fra Syria som har bosatt seg i Molenbeek. Ordfører Francoise Schepmans sier at det ikke har kommet mange nye flyktninger fra Syria den siste tida.

Terroranalytikere i Belgia sier at nettopp dette landet har hatt flest unge islamister i Europa som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til den islamske staten IS.

SPERRET: Seks av de mistenkte terroristene er pågrepet i Molenbeek i Brüssel denne helga. Lørdag kveld var et stort område her sperret av politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SPERRET: Seks av de mistenkte terroristene er pågrepet i Molenbeek i Brüssel denne helga. Lørdag kveld var et stort område her sperret av politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
POLITIAKSJON: Politiet har aksjonert mot reisende på togstasjonen Gare du Midi i Brüssel i helga. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POLITIAKSJON: Politiet har aksjonert mot reisende på togstasjonen Gare du Midi i Brüssel i helga. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer