Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europeere flykter fra Elfenbenskysten

Vestlige statsborgere flykter fra de kaotiske forholdene i Elfenbenskysten. Også tusenvis av landets egne innbyggere er på vei vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike, Spania, Portugal og Storbritannia er blant landene som nå tilbyr statsborgerne sine hjelp til å forlate Elfenbenskysten.

Tilhengere til president Laurent Gbagbo er rasende på de franske styrkene som er i landet for å overvåke våpenhvilen.

- Ved å overta Abidjan flyplass og foreta utplasseringer i distriktene uten å søke råd, oppfører de franske styrkene seg som en okkupasjonshær, sa talsmann for hæren, Jules Yao Yao, onsdag.

Mange europeere forlater nå landet for å slippe unna mobben. Til nå har 1.300 franskmenn bedt om å bli evakuert fra det vestafrikanske landet, opplyste Frankrikes statsminister Jean-Pierre Raffarin onsdag.

Plyndret hjemmet

Blant dem som forlot landet onsdag var amerikanske Anne Chauvet og hennes franske ektemann. Søndag opplevde hun at ungdommer ringte på tidlig om morgenen. Da hun åpnet, stormet de inn og begynte å ramponere huset.

- De ødela alt. Vi lot alt være igjen. Jeg greide å bli kvitt dem ved å gi fra meg mitt amerikanske pass og dollarsedler, men de kom tilbake hvert kvarter. Til slutt ble vi reddet av politiet, sier hun. Hun og 2.200 andre utlendinger har måttet søke tilflukt i FN-baser og franske militærleirer.

Av 42 portugisere i landet, har elleve ønsket å bli evakuert. De forlot landet i et spansk militærfly sammen med en rekke spanske statsborgere.

Britiske soldater ble onsdag observert i landets største by Abidjan. De er kommet for å hjelpe til med evakueringen av flere hundre briter hvis situasjonen skulle bli verre, ifølge en talsmann for statsminister Tony Blair.

Frykter katastrofe

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger, Ruud Lubbers er situasjonen i Elfenbenskysten en trussel for stabiliteten i store deler av Vest-Afrika. Han er spesielt bekymret for situasjonen i nabolandet Liberia, som forsøker å stable seg på beina etter 14 år med borgerkrig. Hundrevis av flyktninger strømmer nå inn i landet.

- Ivorianere flykter hjemmefra fordi de er redde. Situasjonen i Abidjan er anspent og farlig med vold og plyndring, og i noen deler av landet har vann- og strømforsyningene blitt brutt, sier Lubbers. 1, 5 millioner innbyggere er nå uten strøm, ifølge FN.

Han ser for seg stor folkeforflytninger og mener det kan føre til en katastrofe.

- Det er helt nødvendig å finne en rask og fredelig løsning for å unngå et katastrofalt scenario, sier han.

Minst 64 drept

Til nå er 64 mennesker drept og over 1.000 såret i Abidjan, opplyste en av presidentens rådgivere onsdag.

Det er meldt om en rekke sammenstøt mellom franske soldater og demonstranter, både i landets største by Abidjan og andre deler av landet.

Opprøret mot de franske styrkene startet torsdag forrige uke. Lørdag ble ni franske soldater drept da regjeringsfly bombet franske stillinger. Det førte til at Frankrike ødela hele landets luftvåpen.

President Laurent Gbagbo sa onsdag at han ikke ga ordre om angrepet på de franske soldatene. I et intervju anklaget han den franske regjeringen for å ha brukt angrepet som et påskudd for å ødelegge luftvåpenet hans.

Det er ventet at FNs sikkerhetsråd på mandag skal stemme over et resolusjonsforslag som gjelder Elfenbenskysten. Hvis ikke partene i konflikten retter seg etter bestemmelsene i fredsavtalen fra 2003 innen begynnelsen av desember, risikerer landet våpenboikott og andre sanksjoner.

(NTB)

REDDET:</B>En jente hjelpes av et Røde Kors-medlem idet hun ankommer flyplassen Roissy Charles de Gaulle i Paris. Hun er en av de første som reddes vekk fra farlig kaos i Abidjan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media