PÅ OMSTRIDT BESØK:  Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran kallmyr (Frp), var i helgen på besøk i Eritrea, med formål om å sikre norske eksperter tilgang til å vurdere forholdene i landet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ OMSTRIDT BESØK: Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran kallmyr (Frp), var i helgen på besøk i Eritrea, med formål om å sikre norske eksperter tilgang til å vurdere forholdene i landet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Europeisk asylpolitikk har skyld i at eritreere flykter

Ifølge FN kan Eritrea være skyldige i forbrytelser mot menneskeheten. Like fullt jobber norske myndigheter med å få på plass en returavtale med landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statssekretær Jøran Kallmyr har nettopp kommet tilbake fra et omstridt besøk i Eritrea, et land som blir beskrevet som et av de verste regimene i verden. 

Formålet med besøket var å sikre tilgang for norske eksperter som skal vurdere forholdene i landet.

- Min oppgave er å tilrettelegge for en vurdering av det som gjør at de fleste får asyl. Hvis det viser seg at forholdene faktisk bedrer seg, så er det naturlig at man endrer asylpolitikken, sier Kallmyr til Dagbladet.

Det er særlig Eritreas løfter om å korte ned nasjonaltjenesten til 18 måneder som gjør at den norske regjeringen øyner håp om å få til en returavtale med landet.

- Europa ansvarlig Det er uklart når norske eksperter, som trolig vil være representanter fra Landinfo, skal reise ned og hvor lenge de skal være der. Kallmyr mener det er viktig å benytte seg av Eritrea «ser at de er i en presset situasjon».

Til Dagsnytt 18 uttalte Kallmyr i går at «landet har mistet store deler av ungdomsbefolkningen på grunn av europeisk asylpolitikk».

- Det at man gir opphold til så mange eritreiske asylsøkere fører til at de reiser. Hvis man ikke burde ha gitt asyl, så ligger ansvaret på Europa, sier Kallmyr til Dagbladet.

Du mener at det er den eneste grunnen til at de reiser?

- Det er sikkert veldig sammensatt. Det er nok både en pull- og en pushfaktor, men pullfaktoren er vesentlig. Ved å komme til Europa får man også en økonomisk sikkerhet, sier Kallmyr.

- Tortur og tvangsarbeid Samtidig fastslår en fersk FN-rapport at myndighetene i Eritrea er ansvarlige for utenomrettslige henrettelser, tortur, sexslaveri, tvangsarbeid og massedrap. Myndighetene driver omfattende spionasje og har et stort nettverk av fengsler hvor folk holdes isolert fra omverdenen i årevis. Også barn blir holdt fanget, ifølge rapporten.

FN-kommisjonen mener landet kan ha gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten.

Tusenvis av båtflyktninger dør på vei mot Europa. For å hindre flukt har grensevaktene fått beskjed om å skyte for å drepe, står det i rapporten.

- Vi ser ingen bevis på at menneskerettssituasjonen i Eritrea er i ferd med å bedre seg eller at landets regjering er mer tilbøyelige til å overholde sine menneskerettighetsforpliktelser, sier FNs spesialrapportør Sheila B. Keetharuth til Dagbladet.

Hun oppfordrer land som vurderer å sende asylsøkere tilbake til Eritrea, om å revurdere dette.

Kallmyr vil ikke si hvordan han stiller seg til rapporten.

- Jeg er ikke noen ekspert på slike forhold. Det er ikke vi som politikere som skal vurdere dette, og jeg har ikke noen personlige meninger om rapporten, sier Kallmyr.