Europeisk gasskrise i bitende vinterkulde

Unntakstilstand og gamle kjernekraftverk i sørøstlige Europa.

TRENGER VARME: Innbyggerne i Bulgaria frykter vinterkulda etter at Russland har stanset leveransen av gass til store deler av det sørøstlige Europa. Foto: BORYANA KATSAROVA/Scanpix
TRENGER VARME: Innbyggerne i Bulgaria frykter vinterkulda etter at Russland har stanset leveransen av gass til store deler av det sørøstlige Europa. Foto: BORYANA KATSAROVA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Slovakia erklærer unntakstilstand og Bulgaria vil starte opp igjen gamle kjernekraftverk etter at Russland kuttet gassen til store deler av det sørøstlige Europa.

Den bitende vinterkulden det europeiske kontinentet opplever setter gasskrisen ekstra på spissen, ettersom forbruket av gass dermed øker.

Flere EU-land har helt siden Russland stengte av gassen til Ukraina 1. januar på grunn av en priskrangel opplevd uregelmessigheter i tilførselen av den livsviktige, russiske gassen. Da det aller meste av forsyningene via Ukraina til EU stanset opp natt til mandag, gikk alarmen i flere europeiske hovedsteder.

Så langt betjener store lagre svikten i forsyningene, men anslagene er sprikende om hvor lenge de varer.

Prioriterer husholdninger

Bulgaria, som får 92 prosent av sitt gassbehov dekket gjennom ukrainske rørledninger, erklærte krise, mens Slovakia, som nærmest utelukkende bruker russisk gass, erklærte unntakstilstand.

- Vi opplever det største kuttet i våre gassleveranser noensinne. Vår hovedprioritering er levering til husholdningene, og derfor har vi erklært unntakstilstand, sier sjefen for den slovakiske gassimportøren SPP, Bernd Wagner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer