Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Europeisk kritikk er hyperventilering

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld avfeide fredag den internasjonale kritikken av behandlingen av afghanske fanger og kalte den hyperventilering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rumsfeld forsvarte den amerikanske beslutningen om ikke å gi fangene fra Taliban og al-Qaida status som krigsfanger, og hevdet at å gjøre det ville undergrave beskyttelsen Genèvekonvensjonene gir virkelige soldater og ikke-stridende.

- Trass i isolerte lommer av internasjonal hyperventilering, behandler vi ikke fangene på noen måte som ikke er human, sa Rumsfeld. Han avviste kritikken som en «diskusjon blant advokater», og sa at beslutningen ikke ville få noen følger for behandlingen av fangene.

President George W. Bush besluttet torsdag at Genèvekonvensjonene skal gjelde for Taliban-fangene, men ikke al-Qaida-fangene. Uansett får ingen av dem status som krigsfanger.

Beslutningen utløste massiv og umiddelbar kritikk blant annet fra Frankrike, menneskerettighetsgrupper som Human Rights Watch og Amnesty International, og Den internasjonale juristkommisjonen i Geneve som påpeker at det ikke er opp til USA å si hvem som er krigsfanger. Røde Kors betrakter dem i utgangspunktet som krigsfanger.

Tyskland, Storbritannia og Norge var blant de mange landene som kritiserte behandlingen etter at de første bildene av bakbundne fanger fra Guantanamo-basen på Cuba ble sendt ut.

Rumsfeld sa at USA holder fangene fordi noen av dem muligens kjenner til planer for nye terrorangrep av samme sort som angrepene 11. september, og at det akter USA å finne ut av.

Til sammen 457 fanger er i amerikansk forvaring i Afghanistan og på Guantanamo-basen.

NTB-Reuters-AFP

Hele Norges coronakart