- Europeiske asylsøkere må flyttes til Asia og Afrika

Carl I. Hagen vil bruke 10 milliarder på å opprette mottak i Tyrkia, Jordan og Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): - Europas system for behandling av asylsøkere og mottak av flyktninger ligger i ruiner, sier Carl I. Hagen (Frp) til Dagbladet.

Under DBTVs sending fra valgboden foran Stortinget i Oslo tirsdag lanserte den tidligere Frp-lederen sine planer om å bevilge 10 milliarder kroner til å opprette asylmottak i Asia og Afrika. Nærmere bestemt Tyrkia, Jordan og Libya.

- FNs flyktningkonvensjon, Schengen-systemet og Dublin-avtalen ligger i grus. Hellas og Italia registrere ikke lenger flyktninger slik de skal, Makedonia har erklært unntakstilstand, Ungarn bygger et 175 kilometer langt gjerde, Storbritannia lukker kanalen og tunnelen og Tyskland fortviler over muligens 800.000 nye flyktninger i år, hevder Hagen.

- Norge må legge penger på bordet Frp-politikeren mener derfor løsningen er å bevilge en betydelig sum fra oljefondet, som skal finansiere de foreslåtte asylmottakene i Asia og Afrika, der flyktninger skal henvises og sendes. Hagen mener FN og EU skal bruke mottakene for å behandle søknadene individuelt basert på hvem som er individuelt forfulgt av myndighetene i hjemlandet eller opprinnelseslandet. 

- Fattigdom, nød, vanskelig livssituasjon og lignende gir som kjent ikke grunnlag for oppholdstillatelse som følge av beskyttelsesbehov, altså flyktningstatus. Disse asylmottakene i Tyrkia, Jordan, Libya og andre land må selvsagt finansieres av og styres av EU og FN med bidrag fra alle FNs og EUs medlemsland. Norge burde legge 10 milliarder kroner direkte fra oljefondet på bordet. Da synker oljefondet fra omtrent 7.000 milliarder til 6.990 milliarder og det lever vi med, sier Hagen.

- Hjerterått av Hagen Uttalelsene til Carl I. Hagen møtte krass kritikk av gruppeleder i SV, Marianne Borgen, under DBTVs livesending fra valgboden.

- De som rammes hardest av den ekstraordinære flyktningssituasjonen, er barn. Det er en dramatisk situasjon, som trenger ekstraordinær behandling. Derfor er det hjerterått at Carl I. Hagen ikke vil ta imot flere flyktninger i Oslo, sier Marianne Borgen. 

- Mener du, Hagen, at disse barna vil ha det bedre i en leir i Libya enn i Norge, spør programleder Peder Ottosen? 

KRITISK Gruppeleder i SV Marianne Borgen reagerte kraftig på forslaget til Carl I. Hagen om å opprette transittmottak utenfor Europa, under DBTVs livesending fra Valgboden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK Gruppeleder i SV Marianne Borgen reagerte kraftig på forslaget til Carl I. Hagen om å opprette transittmottak utenfor Europa, under DBTVs livesending fra Valgboden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Selvfølgelig ikke, men da kan vi hjelpe flere, svarer Oslo Frp's førstekandidat. 

- Jeg viser solidaritet med mange, Marianne Borgen viser solidaritet med noen få, mener Hagen.

- Europa vil bryte sammen Carl I. Hagen mener Europa ikke har forutsetninger for å ta imot alle flyktningene som vil ha behov for bolig, jobb, klær, medisiner, vann og velferdsgoder. 

- Dette skal betales av de som allerede bor i Europa. Da bryter også Europa sammen og det blir sosial uro og konflikt i mange land og det er ingen tjent med. Særlig ikke de som nå søker lykken i de europeiske land som vil få skylden for sammenbruddet, sier Hagen og legger til:

- Derfor er det nåværende mottak av strømmen av flyktninger fra nød og fattigdom indirekte også negativt for de som forsøker seg med opphold i Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Nederland, Østerrike, Belgia, Danmark, Sverige, Norge og andre land på sikt.

- Vil spare menneskeliv Førstekandidaten til Oslo Frp hevder Norge vil kunne hjelpe 26 personer i nærområdene, for kostnaden ved å ta imot én person i Norge. 

- Da bør solidaritet og hjelp til de mange være bedre enn kun hjelp til de få heldige. Når meldingen går hjemover om at det ikke nytter å rømme i småbåter over Middelhavet fordi man allikevel blir returnert til Asia og Afrika for behandling av søknader der, vil vi spare mange menneskeliv og katastrofer på havet, sier Hagen.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.