Europeiske diplomater utvist fra Afghanistan

Anklaget for å ha hatt kontakt med Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To diplomater fra FN og EU forlot Afghanistan torsdag etter å ha blitt utvist. Regjeringen anklager dem for å ha hatt kontakt med Taliban.

Utvisningen har ført til diplomatisk spenning mellom regjeringen og internasjonale hjelpeorganisasjoner som frykter at tapet av to så erfarne Afghanistan-kjennere skal skade gjenoppbyggingsarbeidet.

En talsmann for EU sier at utvisningen beror på en misforståelse.

De to som ble utvist, er briten Marvin Patterson som arbeidet for FNs bistandsorganisasjon, og iren Michael Semple som var EUs fungerende representant.

Begge har bodd og arbeidet i Afghanistan i et tiår, også under Taliban-regimet som ble styrtet i 2001.

De snakker flere av Afghanistans språk og har inngående kjennskap til stammeforholdene i landet.

Afghanistans regjering anklager dem for uautorisert kontakt med Taliban da de tidligere denne uka møtte stammeledere i Musa Qala i Helmand-provinsen.

En talsmann for FN, Aleem Siddique, som også var med på turen, sier at de reiste til Musa Qala for å høre fra lokale ledere hva de er opptatt av og hvilke behov de har.

FEILAKTIG: Aleem Siddique, FNs talsmann, hevder at utvisningen er basert på en misforståelse. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FEILAKTIG: Aleem Siddique, FNs talsmann, hevder at utvisningen er basert på en misforståelse. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Enkelte av dem de snakket med, er neppe blant regjeringens støttespillere, sa han.

Musa Qala ble for få uker siden gjenerobret av vestlige styrker etter å ha vært under Talibans kontroll.

Utvisningen skjer på et tidspunkt da den afghanske regjeringen, spesielt president Hamid Karzai, har vist økende interesse for å møte lokale Taliban-ledere for å overtale dem til å legge ned våpnene og støtte regjeringen.

Men utvisningen vil nå trolig gjøre vestlige diplomater og bistandsarbeidere mer forsiktige med å ta kontakt med militante miljøer for å forsøke å få slutt på krigen.

(NTB)