TERRORGRUPPE: En britisk studie slår fast at IS rekrutterer stadig flere medlemmer fra europeiske fengsler. Dette bildet fra 2014 er levert av IS' mediesenter. Foto: AP Photo/Raqqa Media Center of the Islamic State group/NTB SCANPIX.
TERRORGRUPPE: En britisk studie slår fast at IS rekrutterer stadig flere medlemmer fra europeiske fengsler. Dette bildet fra 2014 er levert av IS' mediesenter. Foto: AP Photo/Raqqa Media Center of the Islamic State group/NTB SCANPIX.Vis mer

IS

- Europeiske fengsler yngleplass for jihadister

Rekrutterer i stadig større grad fra europeiske fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppa IS rekrutterer i stadig større grad fra europeiske fengsler, der kriminelle ser på IS som en mulighet for forsoning, slår en britisk studie fast.

Studien er gjort av Det internasjonale senteret for studier av radikalisering og politisk vold (ICSR) i London, der en flerspråklig gruppe forskere har gransket 79 jihadister fra Belgia, Storbritannia, Danmark, Frankrike, Tyskland og Nederland.

57 prosent hadde vært fengslet før de ble radikalisert, og 27 prosent av dem som hadde vært fengslet, ble radikalisert der.

Forskningssenterets direktør Peter Neumann sier ekskriminelle passer perfekt inn i IS' nye rekrutteringsprofil.

– IS krever ikke intellektuelt sofistikerte mennesker. De krever ikke at du studerer religion. De får det til å virke som et dataspill, sier han.

Forskerne slår fast at å bli med i IS gir tidligere kriminelle muligheten til å «forsone seg», uten å måtte endre atferdsmønstrene sine.

De konkluderer også med at ved å rekruttere fra fengsler, kan radikale grupper hente mennesker med «overførbare ferdigheter», som erfaring med våpen og evne til selvfinansiering gjennom kriminell aktivitet.

I løpet av de siste fem årene, anslår ICSR med at omtrent 5.000 vesteuropeere har reist til Midtøsten for å bli med i jihadistgrupper.

(NTB)