Europeiske land visste om CIAs hemmelige fangefly

Storbritannia, Italia og Tyskland er blant elleve europeiske land som kjente til CIA-flygningene og kidnapping av angivelige terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) En komité i Europaparlamentet har nå godkjent en rapport som fastslår at Storbritannia, Polen, Italia, Tyskland og sju andre europeiske land kjente til de hemmelige CIA-flygningene over Europa, melder BBC.

Rapporten slår også fast at europeiske regjeringer er kjent med amerikanske agenters bortføring av terrormistenkte og bruken av hemmelige fengsler.

- Ulovlig frihetsberøvelse

Granskingsutvalget opprettholder at CIA har hatt over 1000 slike fangeflygninger i europeisk luftrom de siste fem, seks årene, slik det framgikk av utvalgets interimrapport i fjpr.

«CIA har, ved flere tilfeller, klart vært ansvarlige for kidnapping og ulovlig frihetsberøvelse av angivelige terrorister på medlemsstatenes territorier,» het det i denne interimrapporten.

Granskingsutvalget har samlet informasjon fra Eurocontrol, rapporter fra menneskerettsorganisasjoner og fra mer enn 50 timers vitnemål fra personer som sier de er blitt kidnappet og torturert av amerikanske agenter.

Av rapporten, som Europaparlamentet skal stemme over neste måned, framgår det også at Storbritannia, Polen og Italia har vært lite villige til å samarbeide med granskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer