Europeiske land visste om CIAs hemmelige fangefly

Storbritannia, Italia og Tyskland er blant elleve europeiske land som kjente til CIA-flygningene og kidnapping av angivelige terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) En komité i Europaparlamentet har nå godkjent en rapport som fastslår at Storbritannia, Polen, Italia, Tyskland og sju andre europeiske land kjente til de hemmelige CIA-flygningene over Europa, melder BBC.

Rapporten slår også fast at europeiske regjeringer er kjent med amerikanske agenters bortføring av terrormistenkte og bruken av hemmelige fengsler.

- Ulovlig frihetsberøvelse

Granskingsutvalget opprettholder at CIA har hatt over 1000 slike fangeflygninger i europeisk luftrom de siste fem, seks årene, slik det framgikk av utvalgets interimrapport i fjpr.

«CIA har, ved flere tilfeller, klart vært ansvarlige for kidnapping og ulovlig frihetsberøvelse av angivelige terrorister på medlemsstatenes territorier,» het det i denne interimrapporten.

Granskingsutvalget har samlet informasjon fra Eurocontrol, rapporter fra menneskerettsorganisasjoner og fra mer enn 50 timers vitnemål fra personer som sier de er blitt kidnappet og torturert av amerikanske agenter.

Av rapporten, som Europaparlamentet skal stemme over neste måned, framgår det også at Storbritannia, Polen og Italia har vært lite villige til å samarbeide med granskerne.

Anklager EU-topper

FANGETRANSPORT: Bildet til venstre viser et mistenkt CIA-fly av typen Boeing 737 med registreringsnummer N313P som tar av fra flyplassen på Mallorca 12. mars 2004. På bildet til høyre demonstrerer Amnesty International mot de hemmelige CIA-flygningene utenfor den amerikanske ambassaden i Madrid 31. mai i år. Foto: TONI MARIMON/AP og PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP
FANGETRANSPORT: Bildet til venstre viser et mistenkt CIA-fly av typen Boeing 737 med registreringsnummer N313P som tar av fra flyplassen på Mallorca 12. mars 2004. På bildet til høyre demonstrerer Amnesty International mot de hemmelige CIA-flygningene utenfor den amerikanske ambassaden i Madrid 31. mai i år. Foto: TONI MARIMON/AP og PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP Vis mer

EUs utenrikspolitiske leder Javier Solana og unionens antiterrorkoordinator Gijs de Vries blir anklaget for ikke å fortelle alt de vet til granskingsutvalget.

Videre fastslår den ferske rapporten at Storbritannia, Tyskland og Irland har vært mål for flest CIA-flygninger.

President George W. Bush vedgikk i inneværende måned at terrormistenkte er blitt holdt fanget i CIA-fengsler i Europa, uten at han gikk nærmere inn på hvor.

I et utkast til rapporten blir en leir i Polen pekt ut, men nå konkluderes det med at det ikke finnes bevis for at CIA hadde et hemmelig fengsel i Polen.

Europaparlamentets gransking har ingen juridisk betydning, men utvalget skal foreslå hvilke politiske virkemidler EU skal bruke overfor land som har deltatt i ulovlig fangetransport.

Europeiske land visste om CIAs hemmelige fangefly