Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Europeiske statsborgere som kjemper i Syria får terrortrening

Blir oppfordret til å utføre terrorangrep i hjemlandet, ifølge en islamistisk avhopper.

FÅR TERRORTRENING: Mange europeere som kjemper for islamistiske grupper i Syria, blir oppfordret til å utføre terrorangrep i hjemlandet og læres opp til å lage og detonere veibomber og bombevester, ifølge en islamistisk avhopper. Foto: Reuters/Diaa Al-Din/NTB Scanpix
FÅR TERRORTRENING: Mange europeere som kjemper for islamistiske grupper i Syria, blir oppfordret til å utføre terrorangrep i hjemlandet og læres opp til å lage og detonere veibomber og bombevester, ifølge en islamistisk avhopper. Foto: Reuters/Diaa Al-Din/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange europeere som kjemper for islamistiske grupper i Syria, blir oppfordret til å utføre terrorangrep i hjemlandet og læres opp til å lage og detonere veibomber og bombevester, ifølge en islamistisk avhopper.

Mannen som tidligere var medlem av opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), er intervjuet av den britiske avisa Daily Telegraph nær grensa mellom Tyrkia og Syria.

Han hevder at unge krigere fra europeiske land og USA hjernevaskes til å tro på en ekstrem antivestlig ideologi.

- Utlendingene snakket ofte om terrorangrep. De var stolte av 11. september og bombeaksjonen i London, sier avhopperen.

Ved en anledning skal «hellige krigere» fra Storbritannia, Frankrike og USA ha diskutert hvilke mål de ønsket å angripe i hjemlandene sine. Amerikaneren håpet angivelig å sprenge Det hvite hus.

Ifølge avhopperen læres europeere til å lage og benytte seg av eksplosiver, blant annet hvordan man lager bilbomber og bombevester til bruk i selvmordsangrep.

- Vi vet alle hvordan vi gjør det nå. Det er en av de første tingene de lærer oss, sier avhopperen, som forteller at de ble tvunget til å ha på vestene under kamphandlinger i Syria fordi det var uakseptabelt å bli kidnappet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at mellom 30 og 40 nordmenn har reist til Syria for å kjempe sammen med opprørsgrupper der.

PST har flere ganger uttrykt bekymring for at noen av dem kan bli motivert til å utføre voldelige aksjoner i Norge.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!