Europeiske statsledere støtter Bush

I et brev i The Times i dag uttrykker Storbritannia, Spania, Portugal, Italia, Danmark, Ungarn, Polen og Tsjekkia sin støtte til George W. Bushs linje i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Spanias statsminister Jose Maria Aznar som har fått med seg statslederne Tony Blair (Storbritannia), Silvio Berlusconi (Italia), José Manuel Barroso (Portugal), Péter Medgyessy (Ungarn), Leszek Miller (Polen), Anders Fogh Rasmussen (Danmark) og Vaclav Havel (Tjekkia) i støtteerklæringen til George W. Bush.

FNs troverdighet på spill

I brevet i The Times ber de Europa støtte USAs anstrengelser for å fjerne Iraks masseødeleggelsesvåpen.

De åtte advarer om at FNs troverdighet står på spill over Irak-krisen.

- Vår styrke ligger i vårt samhold, står det i brevet, som også understreker at Hans Blix' rapport til FN denne uken bekreftet Iraks president Saddam Husseins mønster av villedelse og motvilje til å samarbeide.

Europeisk splittelse

USAs argeste kritikere i Europa for tiden, Frankrikes Jacques Chirac og Tysklands Gerhard Schröder har ikke underskrevet brevet. I brevet får de to en påminnelse om at FNs sikkerhetsråd 8. november vedtok den såkalte Resolusjon 1441. Resolusjonen truer med «alvorlige konsekvenser» dersom Irak ikke benyttet denne siste sjansen til å kvitte seg med alle masseødeleggelsesvåpen.

Av de åtte er det bare Spania som er medlem av Sikkerhetsrådet i FN, mens både Tyskland og Frankrike er med.

Stor motstand

Oppropet i dagens The Times kommer samtidig som Europas befolkning sier et klart nei til USAs vilje til sololøp overfor Saddam Hussein. Fire av fem europeere er imot en USA-ledet Irak-krig uten klar støtte FN, viser en meningsmåling utført av EOS Gallup Europe.

Meningsmålingen viser også at 72 prosent tror Iraks oljeressurser er hovedårsaken til USAs ønske om å gå til et militært angrep, og at to tredeler er enig i at Irak er en trussel mot verdensfreden, melder NTB.

<B>STØTTE Å FÅ: </B>Det var Spanias statsminister, Jose Maria Aznar (t.v.) som tok initiativ til oppropet, som støtter USAs Irak-linje.