SVÆRT BRUTALE KARTELLER:  Ifølge Europol har meksikanske karteller blitt «globale markedskoordinatorer» som står for kokain- og syntetisk dop-smugling til Europa. De meksikanske kartellene er kjent for sin ekstremt voldelige kultur, men bare et fåtall voldsepisoder, inkludert et drapsforsøk, har så langt blitt knyttet til kartellene på det europeiske kontinentet. Bildet viser et medlem av kartellet Zetas, kalt «El Chucho» , da han ble vist for pressen i Mexico by i juni i fjor. Foto: AP Photo / Alexandre Meneghini / NTB Scanpix
SVÆRT BRUTALE KARTELLER: Ifølge Europol har meksikanske karteller blitt «globale markedskoordinatorer» som står for kokain- og syntetisk dop-smugling til Europa. De meksikanske kartellene er kjent for sin ekstremt voldelige kultur, men bare et fåtall voldsepisoder, inkludert et drapsforsøk, har så langt blitt knyttet til kartellene på det europeiske kontinentet. Bildet viser et medlem av kartellet Zetas, kalt «El Chucho» , da han ble vist for pressen i Mexico by i juni i fjor. Foto: AP Photo / Alexandre Meneghini / NTB ScanpixVis mer

Europol advarer: Meksikanske narkotikakarteller vil erobre Europa

Frykter at de meksikanske kartellene innfører sin brutale voldsbruk på det europeiske kontinentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meksikanske narkotikakarteller strever etter å bli sentrale aktører i det europeiske narkotikamarkedet.

Kartellene har blitt «globale markedskoordinatorer» som står for kokain- og syntetisk dop-smugling til Europa, skriver Europol i en fersk pressemelding.

- Vi ønsker ikke at den omfattende bruken av vold og brutalitet i Mexico skal få fotfeste i Europa, sier Rob Wainwright, direktør i Europol videre.

I Mexico har over 70 000 mennesker blitt torturert og drept siden 2006, da den daværende presidenten Felipe Calderón erklærte krig mot narkotikakartellene.

Ekstremt voldelige Ifølge Europol har det blitt rapportert om at voldelige karteller, som det fryktede Los Zetas, har stått bak menneskesmugling til sex-industien fra Nord-Øst-Europa til Mexico.

MARKERT SITT TERRITORIUM:  Det meksikanske kartellet  Los Zetas har tagget et kjennemerke på et hus i byen Cueramato i staten Michoacan. følge Europol har det blitt rapportert om Los Zetas har stått bak menneskesmugling til sex-industien fra Nord-Øst-Europa til Mexico. Foto: AP Photo / Alexandre Meneghini/ NTB Scanpix
MARKERT SITT TERRITORIUM: Det meksikanske kartellet Los Zetas har tagget et kjennemerke på et hus i byen Cueramato i staten Michoacan. følge Europol har det blitt rapportert om Los Zetas har stått bak menneskesmugling til sex-industien fra Nord-Øst-Europa til Mexico. Foto: AP Photo / Alexandre Meneghini/ NTB Scanpix Vis mer

Karteller har også smuglet våpen fra Sør-Øst-Europa, og byttet dem med kokain-handlere i sentral Sør-Amerika.

Sinaloa-kartellet, som er landets mektigste, forsøkte nylig å etablere kokain-handel i Europa, men ifølge Europol har dette så langt blitt avverget.

Kartellet, som kontrollerer store deler av det nordvestlige Mexico, er ledet av «El Chapo» (58), som har vært på flukt siden han rømte fra et meksikansk fengsel i en vaskerivogn i 2001.

Han er ansett for å være en av verdens farligste, mest ettersøkte og rikeste kriminelle.

- Et drapsforsøk De meksikanske kartellene er kjent for sin ekstremt voldelige kultur, men bare et fåtall voldsepisoder, inkludert et drapsforsøk, har så langt blitt knyttet til kartellene på det europeiske kontinentet.

DØDELIG KARTELLKRIG:  I mai i fjor ble ni uidentifiserte lik funnet hengende fra en bor i grensebysen Nuevo Laredo, nord i Meixco. Over 70 000 mennesker blitt torturert og drept siden 2006, da den daværende presidenten erklærte krig mot narkotikakartellene. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
DØDELIG KARTELLKRIG: I mai i fjor ble ni uidentifiserte lik funnet hengende fra en bor i grensebysen Nuevo Laredo, nord i Meixco. Over 70 000 mennesker blitt torturert og drept siden 2006, da den daværende presidenten erklærte krig mot narkotikakartellene. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at antatt drap knyttet til organisert kriminalitet har falt 14 prosent de fire første månedene av nyvalgte Enrique Pena Nietos presidentperiode, er tallet skyhøyt med sine 4249 drepte.

- Meksikanske karteller driver nakotikahandel av fortrinnsvis kokain fra Sør-Amerika til USA, sier Petter Gottschalk, professor og ekspert på økonomisk kriminalitet ved Handelshøyskolen BI.

Nederland og Kosovo ledende Økt fortjeneste skal ifølge Europol være grunnen til at kartellene det siste tiåret har ønsket for å utvide sitt virkeområde.

- Kokainhandelen i Europa styres av kriminelle i Nederland. Jeg tror nok det blir vanskelig for kartellene å komme seg inn i Europa, da må de i tilfelle alliere seg eller utfordre dem, sier Gottschalk videre.

Kriminelle MC-klubber og andre aktører i Nederland kontrollerer kokainsmugling til Europa fra Sør- og mellom-Amerika. I tillegg til Nederland er Kosovo hovedknutepunkt for narkotikakriminalitet i Europa, ifølge Gottschalk.

NEDERLAND STYRER:  Petter Gottschalk, professor og ekspert på økonomisk kriminalitet ved Handelshøyskolen BI, tror ikke de meksikanske kartellene har noen sjanse mot de etablerte kokain-miljøene i Nederland. Foto: BI
NEDERLAND STYRER: Petter Gottschalk, professor og ekspert på økonomisk kriminalitet ved Handelshøyskolen BI, tror ikke de meksikanske kartellene har noen sjanse mot de etablerte kokain-miljøene i Nederland. Foto: BI Vis mer

- Vi liker ikke å snakke om det i Norge, siden vi støttet Kosovo i å få sin selvstendighet fra Serbia, men personen som typisk var med i frigjøringskrigen har nå etablert seg som store narkotika-konger, sier Gottschalk.

- Kreative smuglemetoder Professoren mener de meksikanske kartellenes styrke er at de er villige til å være ekstremt voldelige, mens de europeiske narkotikaaktørerer i større grad nøyer seg med trusler.

- Jeg tror ikke kartellene er spesielt profesjonelle eller dyktige. Men kartellene har hatt kreative og gode måter å smugle på, som bruk av ubåter. De er også kjent for sin bruk av parasittmetoden, det vil si at de smugler narkotika med noen som ikke er klar over det, og i biler og båter. 

Også i Afrika I fjor ble det også meldt om at meksikanske karteller var involvert i metaamfetamin-handel i Afrika, melder Los Angeles Times.

Ifølge «Drug Enforcement Administration», under justisdepartementet i USA, har det blitt dokumentert at kartellene er tilknyttet kriminelle grupper i Ghana, Nigeria, Kongo og Masambik.

Narkotikahandelen er verdens største industri, større enn menneske- og våpenindustrien.

FRYKTER ØKT VOLDSBRUK:  Direktør i Europol Rob Wainwright frykter at de meksikanske kartellene får fotfeste i Europa fordi voldbruken da vil øke. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Scanpix
FRYKTER ØKT VOLDSBRUK: Direktør i Europol Rob Wainwright frykter at de meksikanske kartellene får fotfeste i Europa fordi voldbruken da vil øke. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Scanpix Vis mer

- Tar man hovedproduktene står Sør-Amerika for kokain-produksjon, Afghanistan for heroinproduksjon og Øst-Europa for amfetamin av pille-produksjon. Hasj blir i hovedsak produsert i Afrika, sier Gottschalk.

ØVERSTE LEDER: Dette er lederen for Sinaloa-kartellet, narkobaron Joaquin «Shorty» Guzman, Mexicos mest ettersøkte mann. Dette bildet ble tatt da han var arrestert i 2000, ett år før han rømte. Foto: SCANPIX  /REUTERS / Handout Files
ØVERSTE LEDER: Dette er lederen for Sinaloa-kartellet, narkobaron Joaquin «Shorty» Guzman, Mexicos mest ettersøkte mann. Dette bildet ble tatt da han var arrestert i 2000, ett år før han rømte. Foto: SCANPIX /REUTERS / Handout Files Vis mer