<strong>BLE SPANET PÅ:</strong> Politiet ved Salten politidistrikt spanet på de fire estiske mennene som natt til søndag ble tatt med buksene nede etter et mislykket ransforsøk. Mennene prøvde å ta seg inn i gullsmedforretningen Presis Ur og Gull i kjøpesenteret City Nord i Bodø, men problemet var bare at Europol hadde hatt dem i søkelyset fra de satte seg inn i bilen i Estland. Foto: Politiet
BLE SPANET PÅ: Politiet ved Salten politidistrikt spanet på de fire estiske mennene som natt til søndag ble tatt med buksene nede etter et mislykket ransforsøk. Mennene prøvde å ta seg inn i gullsmedforretningen Presis Ur og Gull i kjøpesenteret City Nord i Bodø, men problemet var bare at Europol hadde hatt dem i søkelyset fra de satte seg inn i bilen i Estland. Foto: Politiet Vis mer

Europol fulgte gullsmedtyvene i over 100 mil gjennom Estland og Sverige. I Bodø ble de tatt

Fire estiske menn skulle bryte seg inn gulldsmedforretning i Bodø, men ble tatt med buksene nede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fire estiske menn hadde klekket ut en plan om å bryte seg inn i gullsmedbutikken «Presis Ur og Gull» i Bodø natt til søndag.

For å få tak i gull og juveler, kjørte mennene over 100 mil gjennom grønne skoger fra Estland til Bodø.

Problemet for tyvene var bare at Europol, med hjelp fra politi fra Estland, Finland, Latvia, Polen og Sverige, allerede fra de satte seg inn i bilen i Estland, holdt et våkent øye med mennene som er kriminelle kjenninger av Europol og estisk politi.

Natt til søndag skar mennene seg gjennom taket på kjøpesenteret City Nord, og tok seg ned i gullsmedforretningen ved hjelp av et tau.

Men ved et uhell, utløste de alarmen. Deretter rømte de stedet, helt uvitende om at politiet hadde fulgt dem hele veien fra Estland til Bodø.

Dette førte til at politiet i Salten politidistrikt, etter flere dager med spaning, kunne pågripe de fire estlenderne med buksene nede etter det mislykkede innbruddsforsøk.

- De ble tatt med buksa nede, og det til de grader, sier Øystein Røsnes, politioverbetjent ved Salten politidistrikt, til Dagbladet.

Det var Avisa Nordland som først meldte om saken.

Ble spanet på Politiet i Salten ble kontakta av Europol via Kripos om at fire navngitte estlendere var på vei natt til fredag. De var da i ferd med å forlate Sveriges grenser, og hadde kurs Salten.

Tidlig fredag formiddag ble bilen sett av politiet på E6 i Salten. Politiet fulgte så bilen inn til Bodø.

- Kvaliteten på etterretningsinformasjonen vi får utover fredagen er såpass god at politimesteren beslutter å opprette spaning på bil og personer, sier politioverbetjent Røsnes.

Over helga, følger politiet de fire mennene tett. Ifølge Europol og politiet i Salten var de mistenkte aktive i sin virksomhet over helga med å forberede seg på innbruddet. De overvåket kjøpesenteret, kjøpte verktøy og annet utstyr som var nødvendig for å gjennomføre innbruddet.

Natt til søndag slår tyvene til. Men etter å ha skåret seg gjennom taket og heist seg ned tauet, utløser mennene alarmen ved et uhell. Politi fra Salten oppholdt seg hele tiden innenfor kjøpesenteret fire vegger, og avventet situasjonen.

Etter at alarmen gikk, rømte ranerne opp gjennom taket. To av mennene satte seg i en bil de hadde hatt stående på parkeringsplassen et par dager, mens to andre tok seg til hotellet de hadde bodd på i Bodø.

- Vi avventet situasjonen, for å se om forsøket var en test. Etter en stund fant vi ut at det var et reelt og mislykket ransforsøk. Da slo vi til, og pågrep alle fire på fersken, sier Røsnes.

Samarbeid over grensene Dette er et av problemene EU/EØS-samarbeidet medfører. Fri flyt av varer, kapital, tjenester og arbeidskraft, gir også folk med ugjerninger i tankene enklere tilgang til Norge.

- Etter min mening er dette den rette måten å konfrontere dette problemet på. Denne saken hadde vi aldri klart å løse uten samarbeid mellom landene. Europol er en foregangsfigur og deres arbeid har i denne saken vært strålende, sier Røsnes.

Fire innbrudd på 6 år Dette er ikke første gang gullsmedforretningen «Presis Ur og Gull» opplever å få uønsket besøk. Forretningen har opplevd ikke mindre enn fire innbrudd siden mars 2009.

I 2009 brøt tre litauere seg inn på samme måten som estlenderne benyttet seg av søndag. De skar hull i taket, og brukte en stige for å ta seg ned i forretningen. De fikk med seg klokker, gull og diamanter til rundt 800 000 kroner, ifølge politiet i Salten.

I september 2009, tok tre polakker seg inn i forretningen. Også de skar hull i taket. De fikk med seg verdier for nærmere 2 millioner kroner.

- Begge forholdene i 2009 ble oppklart. To litauere og en polakk ble dømt til flere års fengsel i Norge, sier Røsnes.

I 2013 prøvde fire militærkledde og maskerte menn å slå seg inn i forretningen med slegge. Inngangsdøren til kjøpesenteret måtte gi etter for slegge, men det armerte glasset i forretningen ble en for stor utfordring. De avbrøt forsøket og rømte.

- Denne saken har ikke politiet oppklart, sier Røsnes.

Politiet har nå, naturlig nok, en mistanke om at det foreligger en sammenheng mellom alle innbruddene i forretningen som er kjent for å selge dyre og eksklusive varer.

I 2009 foregikk en ombygging av kjøpesenteret City Nord. Politiet vet at arbeiderne hos entreprenørselskapene i hovedsak var østeuropeere.

Undersøker hypotese Politiet har mistanke om at østeuropeere, både fra Polen, Litauen og Estland, som har arbeidet for entreprenørselskaper som foretok ombyggingen av kjøpesenteret, kan ha deltatt i eller opplyst kriminelle om forretningen og byggets sårbare tak.

- Det er viktig å fremheve at vi ikke har noen som helst begrunnet mistanke, men at vi undersøker en hypotese om at dette kan ha en sammenheng med alle innbruddene, sier Røsnes.

Røsnes opplyser om at slike bygg er lettere tilgjengelig under ombyggingsfaser. Stillaser og stiger på området kan være til god hjelp, og tillegg opplyset politiet om at sikkerheten i en slik byggefase ikke er like god som ellers.

- City Nord, og gullsmedforretningen, er smertelig klar over risikoen for innbrudd. Og i politiets øyne, er sikkerheten ivaretatt på en god måte, sier Røsnes.

Alle de fire pågrepne ble fremstilt for varetekt tirsdag. Det ble begjært fengsling i 4 uker. En av dem samtykket til fengsling, ifølge politiet. De er alle siktet for forsøk på grovt tyveri.

<strong>SKAR HULL I TAKET:</strong> Fire menn fra Øst-Europa skar hull i taket på kjøpesenteret City Nord i Bodø for å ta seg ned til gullsmedforretningen Presis Ur og Gull. De var helt utvitne om at politiet hadde fulgt dem hele veien fra Estland. Foto: Politiet
SKAR HULL I TAKET: Fire menn fra Øst-Europa skar hull i taket på kjøpesenteret City Nord i Bodø for å ta seg ned til gullsmedforretningen Presis Ur og Gull. De var helt utvitne om at politiet hadde fulgt dem hele veien fra Estland. Foto: Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer