TERRORANGREP: Utenfor konserthallen Bataclan etter terrorangrepet i Paris, 11. desember 2015. Foto: Scanpix
TERRORANGREP: Utenfor konserthallen Bataclan etter terrorangrepet i Paris, 11. desember 2015. Foto: ScanpixVis mer

Europol: IS planlegger angrep i Europa i «stor skala»

Kommer fram i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremistgruppa IS planlegger storstilte angrep i Europa, ifølge en ny rapport fra Europol. IS har styrket sin evne til å utføre terrorangrep globalt, og vil fokusere innsatsen mot Europa etter massakren i Paris, mener Rob Wainwright, lederen for det europeiske politisamarbeidet Europol.

Konklusjonen kommer i en rapport som ble lagt fram samtidig med åpningen av et nytt antiterrorsenter i Haag i Nederland.

Informasjonen fra Europol samsvarer med egne kildeopplysninger Dagbladet har mottatt i høst. Dagbladet skrev i fjor at 272 IS krigere er i Europa, og at 150 flere er på vei. Europol-rapporten viser at IS' terrorist-celler i Europa opererer innenlands og lokalt.

To bølger Dagbladets kilde sa i høst at den første bølgen av IS-krigere allerede skal ha reist til Europa. Den andre bølgen skal ha fått trening i en treningsleir mellom Sinjar og Mosul i Irak. PST bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med opplysningene, som stammer fra en kilde med inngående kjennskap til IS' virksomhet. Kilden har tidligere gitt opplysninger som har vist seg å stemme.

Ifølge Dagbladets opplysninger er terroristene fordelt på små, selvstendige celler. Kilden sier lederen for hver enkeltstående celle kan kommunisere med IS i Syria.

- Dette skjer via kryptert kommunikasjon og chatteapplikasjoner, sier kilden til Dagbladet.

- Hver celle er uavhengig og kjenner ikke til de andre, sier Dagbladets kilde.

- To typer operasjoner Dagbladets kilde opplyser at treningen av den første bølgen med terrorkrigere skal ha sitt utspring i Raqqa. Krigerne er der blitt trent til to forskjellige typer operasjoner, hevdes det overfor Dagbladet. Denne informasjonen er svært lik det Europol går ut med i dag.

• En gruppe er trent til å bli levende martyrer gjennom å utføre selvmordsangrep. De aktuelle personene beskrives overfor Dagbladet som «helt hjernevasket».

• Den andre typen terrorister skal være trent til å utføre terror med håndvåpen, iført selvmordsbelter.

Begge metodene ble benyttet under terrorangrepene i Paris 13. november.

Hjelpere Kilden sier at IS også har utpekt hjelpere til terroristene. Disse hjelperne skal bistå med planlegging og logistikk. Dette innbefatter også personer som aldri har vært i Syria.

Dagbladets kilde hevder Tyskland, sammen med Storbritannia og Frankrike, er spesielt utpekt som terrormål i Europa. Kilden har ingen opplysninger om at det planlegges terror i Norge. Rapporten til Europol bekrefter også at spesielt Frankrike fortsatt er et sannsynlig terrormål. Trusselen av angrep fra enkeltpersoner er heller ikke redusert.

Utviklingen av vold kan representere en ny fase i strategien IS bruker. Man må "forvente det uventede", men det betyr ikke at like terrorangrep kan skjer flere ganger. Det kan se ut som IS foretrekker mål som har potensiale for å drepe flest mulig, står det i rapporten.

Helter, ikke martyrer Europol avviser at terrorister bruker flykningsstrømmen som en måte å komme seg inn i Europa på, men det er en stor fare for at flykninger i Europa blir oppsøkt av islamske ekstremister og rekruttert derfra.

Radikalisme og religion er ikke lenger et like stort rekrutteringsmiddel, man ser nå at sosiale elementer slik som gruppepress spiller en større rolle. Mange kan også lokkes av det romantiske bildet av å være med i en utvikling som er spennende. Selvmordsbombere ser seg selv mer som helter, og ikke martyrer.

Det kommer også fram at en stor andel av fremmedkrigere har påvist mentale problemer før de ble med i IS. I tillegg har flere av rekruttene kriminell bakgrunn.

Europol tar også selvkritikk i rapporten, og skriver at utvekslingen av informasjon mellom medlemsland og Europol må bli bedre. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram