Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Europols mest etterlyste: - Kan være naboen din

Kvinnene er etterlyst for forferdelige forbrytelser. I en ny kampanje ber Europol publikum om hjelp til å finne de etterlyste slik at de kan ta ansvar for forbrytelsene.

ETTERLYST: I Europols nye kampanje bruker de masker for å understreke at kvinner også begår alvorlige forbytelser. Maskene, som er utsmykket med detaljer om personene, faller etter hvert vekk ettersom historien om personen fortelles. Vis mer

Antall kvinner som begår drap er på vei opp, melder Europol som lå lanserer den nye kampanjen «Kriminalitet har ikke et kjønn».

- De kriminelle i denne nye kampanjen er etterlyst for alvorlige forbrytelser for mord, narkotikasmugling, bedrageri, tyveri og menneskehandel. Vi ber om din hjelp til å finne dem slik at de kan ta ansvar for forbrytelsene sine, skriver Europol i en pressemelding.

- Kan være naboen din

Claire Georges, pressekontakt hos Europol, opplyser overfor Dagbladet at de ønsket en ny vinkling for denne kampanjen:

- Man snakker vanligvis om menn når man snakker om kriminelle, og vi ville få fram at kvinner også er i stand til å begå voldelige forbrytelser som det menn er. Noen av dem har begått virkelig forferdelige forbrytelser, understreker hun.

De kriminelle man blir bedre kjent med i kampanjen bor, så vidt Europol bekjent, rundt omkring i Europa.

- De kan leve ganske normale liv under et annet navn fram til de blir funnet. De kan være naboen din eller en servitør på en restaurant. Jo flere personer som ser ansiktet til de kriminelle, desto høyere er sjansen for at vi finner dem, forklarer Georges.

Maska forsvinner

Ved å fokusere på historien bak forbrytelsene de begikk, forsøker den nye kampanjen å vekke oppsikt ved å sakte pakke ut den kriminelle som først skjuler seg bak en maske.

Etter hvert som historiene deres fortelles, forsvinner også maska og seerne er i stand til å gjette seg fram til hvilket kjønn den kriminelle er.

Georges forklarer at maska som dekker ansiktet til den kriminelle også er utsmykket med detaljer som knytter den kriminelle til forbrytelsen.

- Det er for eksempel en kvinne fra Nigeria som er etterlyst i Frankrike for menneskehandel. Maska hennes har små voodoo-detaljer for å knytte henne til hjemlandet, legger Georges til.

21 kriminelle funnet

Europol understreker at etter hver store kampanje de har hatt de siste tre åra, har flere etterlyste blir arrestert eller overlevert dem selv fordi presset ble for høyt for dem - eller familiene deres.

Etter at prosjektet ble lansert har 69 kriminelle som ble vist på nettsida blir arrestert. I minst 21 av disse tilfellene var det takket være informasjonen Europol mottok gjennom nettsida som gjorde at den etterlyste ble funnet.

- Tidligere kampanjer har vært veldig suksessfulle, og vi har sett at det har funket tidligere. Derfor prøver vi å ha en slik kampanje hvert år, det er viktig at flere mennesker ser ansiktet deres, kommenterer Georges.

Dette er Europols mest etterlyste personer fra fjorårets liste.

Informasjon om vedkommende kan dessuten sendes anonymt gjennom nettsida og kommer direkte til den aktuelle politiavdelingen som leter etter den etterlyste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media