OPPTØYER: Det har kokt i Aten som en konsekvens av krisa Hellas er i. Nå får landet hjelp. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
OPPTØYER: Det har kokt i Aten som en konsekvens av krisa Hellas er i. Nå får landet hjelp. Foto: Hans Arne Vedlog /DagbladetVis mer

Eurosonen godkjenner kriselån til Hellas

Hellas får 110 milliarder euro over de neste tre årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Eurosonelandene godkjente fredag kveld kriselånene til Hellas som innebærer at Hellas får 110 milliarder euro over de neste tre årene.

80 milliarder kommer fra eurosonen, kunne NTB melde i kveld.

Ledere fra de 16 landene i eurosonen hadde samlet seg til krisemøte i Brussel fredag for å gi sin endelige tilslutning til lånepakken det var blitt enighet om i forrige uke, og diskutere hvordan den økonomiske framtiden skal sikres.

Men de greide ikke å komme til enighet om en mekanisme for å hindre at krisen i Hellas skal spre seg videre til andre gjeldstyngede land i eurosonen. Derfor møtes lederne igjen på søndag, i håp om å få mekanismen på plass - helst før børsene åpner igjen mandag.

Børsene fortsatte nemlig å falle i går.

Dow Jones-indeksen falt 1,33 prosent til 10 380 poeng, Standard & Poor?s-indeksen var ned 1,53 prosent til 1 110, og Nasdaq 2,33 prosent til 2 265. Sunnhetstegn?Uka sluttet da med det bratteste fallet for Dow Jones og S & P på én uke siden mars 2009 da markedet falt til sitt laveste nivå på tolv år. Nasdaqs fall denne uka var ifølge NTB det kraftigste siden november 2008.
Håpet er at de skal bli enige om en krisemekanisme innen børsene åpner igjen mandag. Frykt for at kriselånet ikke er nok til å få situasjonen i Hellas under kontroll førte til at aksjekursene på verdens børser fortsatte å falle fredag.

Toppanalytiker Peter Warren sa til Dagbladet fredag kveld at børskrisen kan være et sunnhetstegn, og oppfordre til bruk av fornuften - for både små og store investorer.

- Aktører i markedet har vært overmodige, og har valgt å se bort fra realitetene - de har forskuttert optimisme, latt som om ting er bedre enn de er. Dette er rekylen, nå får vi forhåpentligvis mer realisme og nøkternhet, sa Warren.

Obama på middag
Men at situasjonen vekker bekymring verden rundt illustreres av at president Barack Obama hadde en lengre telefonsamtale med forbundskansler Angela Merkel, der han understreket USAs støtte til den redningsaksjonen for Hellas.

Ifølge AP tok ellers Obama med seg kona Michelle på middag hos restauranten Komi i Washington - som serverer mat nettopp fra Hellas og middelhavslandene.
  
At presidenten ringte Merkel er ikke tilfeldig.

TOK GREP: Tysklands statsminister Angela Merkel var blant topplederne som fredag deltok på toppmøtet om krisen i eurosonen. Her ankommer hun møtet. Foto: Scanpix / Reuters / Francois Lenoir.
TOK GREP: Tysklands statsminister Angela Merkel var blant topplederne som fredag deltok på toppmøtet om krisen i eurosonen. Her ankommer hun møtet. Foto: Scanpix / Reuters / Francois Lenoir. Vis mer

Tyskland er det landet som skal bidra med flest penger til krisepakken til Hellas. Men landet er svært delt, ifølge Wall Street Journal.

Og det var bare timer før møtet i Brussel at den tyske Forbundsdagen ga sin tilslutning til den tyske delen av lånet - som alene utgjør 22,4 milliarder euro.

Sosialdemokratene avsto, ifølge NTB, mens andre i opposisjonen stemte imot. Merkel møtte pressen sammen med tidligere kansler Helmut Kohl. Han var overbevist om at gigantlånet var sentralt for å redde Hellas.

- I dag er jeg mer overbevist enn noen sinne om at et enhetlig Europa er et spørsmål om krig eller fred - og at euroen er en garanti for fred, sa Kohl.

Må selv låneFrankrike og Italia er de to andre som bidrar med mer enn 10 milliarder euro, med henholdsvis 16,8 og 14,8 milliarder euro.

I den andre enden av skalaen finner man land som Slovenia og Malta, som paradoksalt nok selv må låne store deler av de euromillionene de skal låne til Hellas. Det internasjonale pengefondet (IMF) bidrar med ytterligere 30 milliarder euro til kriselånet.?

Hellas, og da spesielt hovedstaden og turistmagneten Aten, har vært rammet av voldsomme opptøyer. Folk føler seg maktesløse og forbannet etter flere års økonomisk vanstyre, som nå har fått voldsomme konsekvenser.

SPISTE GRESK: Presidentparet avlgte en middelhavsinspirert restaurant for fredagsmiddagen. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/Scanpix
SPISTE GRESK: Presidentparet avlgte en middelhavsinspirert restaurant for fredagsmiddagen. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/Scanpix Vis mer

- Tyver, tyver, tyver, ropte folk mot maktapparatet, ifølge Reuters.

 Tre mennesker er blitt drept i kamper mellom politifolk og demonstranter. Dette førte imidlertid til at kampene roet seg.

I henhold til eurosamarbeidets regler skal budsjettunderskuddet ifølge NTB ikke være over 3 prosent og gjelda ikke over 60 prosent av BNP.

Krisen skyldes delvis at medlemslandene ikke respekterer disse reglene. Hellas? underskudd er på 14 prosent, mens gjelda er på nær 120 prosent av BNP.

GA SIN STØTTE: Helmut Kohl støttet den tyskledede redningsplanen for Hellas. Foto: AFP/Torsten Silz/Scanpix
GA SIN STØTTE: Helmut Kohl støttet den tyskledede redningsplanen for Hellas. Foto: AFP/Torsten Silz/Scanpix Vis mer