Euroteam har brutt loven

Datatilsynet fastslår nå at det norske billettselskapet har krenket flere tusen briter - og brutt en rekke norske lover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en fersk rapport slår Datatilsynet fast at Euroteam var i besittelse av lister med konfidensielle personopplysninger om billettkjøpere til fotball-VM.

Hittil har Euroteam sluppet unna lovforfølgelse. Men Datatilsynet mener nå at svartebørshaiene er ansvarlige for minst fire lovbrudd (se faktaboks).

- Vi konstaterer at det er begått brudd på norsk lov, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet til Dagbladet.

Internasjonal etterforskning Dagbladets avsløring av billettlister på avveie, med sensitive data om 250 000 intetanende billettkjøpere, har utløst en internasjonal etterforskning.

20. september slo Datatilsynet til mot Euroteams lokaler i Oslo, på oppdrag fra britiske tilsynsmyndigheter.

Som Dagbladet har avslørt ble listene fra VM i 2006 solgt av en utro FIFA-tjener til norske svartebørsoperatører. Listene med konfidensiell billettinformasjon ble tilbudt svartebørshaiene for 2,5 euro pr kontakt.

Millionverdi Det tilsvarer - for listene Dagbladet har - omkring fem millioner kroner. Etter hva Dagbladet får opplyst er ikke disse listene de eneste som ble solgt. Den totale verdien for listene er anslått til ti millioner kroner.

Listene benyttes til å finne høyaktuelle kjøpere av svartebørsbilletter til senere mesterskap.

LISTENE: Her er et lite utvalg sider fra listene over britiske billettkjøpere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LISTENE: Her er et lite utvalg sider fra listene over britiske billettkjøpere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Datatilsynet sendte nylig en rapport til sine britiske kolleger, hvor det slås fast at Euroteam har brutt en rekke norske lover.

Krenkede briter Ifølge Datatilsynet blir det nå opp til det britiske datatilsynet hvordan lovbruddene skal forfølges.

- Ettersom det først og fremst er britiske borgere som er krenket, avventer vi beskjed fra det britiske datatilsynet. Om de ber om straffereaksjoner, vil saken bli oversendt norsk politi, sier Aanensen.

Og legger til:
- Det er snakk om flere tusen britiske statsborgere som er krenket. Det vil det nok bli lagt vekt på når en eventuell reaksjon skal vurderes.

Britene avgjør Han overlater til politiet å vurdere hva reaksjonen i så tilfelle vil bli.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at foretaksstraff er et middel som gjerne benyttes i slike saker, sier han.

Datatilsynet slo til mot Euroteam i september, på oppdrag for britiske Information Commissioner. Under tilsynet er det blitt bekreftet at Euroteam hadde billettlistene på sine servere.

- Slettet listene Selskapet har i samtaler med Datatilsynet gjort det klart at de har vært i besittelse av slike lister, men oppgir samtidig at disse ble slettet fra serverne 27. september i år.

Euroteam hevder selskapet fikk tilbud om å kjøpe billettlister fra ansatte i FIFA-systemet, men hadde avslått en slik handel.

Billetthaiene hadde ifølge den midlertidige rapporten ikke noe godt svar på hvordan listene hadde havnet hos dem.

Kjente personer Det er åpenbart, ifølge tilsynet, at de 250 000 nordmennene, svenskene, britene, spanjolene og andre som sto i listene ikke kjente til at de norske svartebørshaiene hadde fått tilgang til deres persondata.

Blant personene som har fått sine private data solgt på svartebørs, er flere kjente personer. Daværende sentralbanksjef Svein Gjedrem, alpinstjerna Anja Pärsson og Sveriges eks-statsminister Ingvar Carlsson er blant de navngitte.

- Ikke ulovlig Euroteam hevder selskapet ikke har begått lovbrudd.

- Dette er vi ikke bekjent av. Her er det klart vi må gå inn og gjøre noen grep. Vi bestrides på det sterkeste at Euroteam har gjort noe ulovlig eller i strid med gjeldende regler og retningslinjer i denne saken, sier daglig leder Andreas Gyrre til Dagbladet.

Dagbladets serie om billetthaiene finner du her.

DAGLIG LEDER: Andreas Gyrre, Euroteam. Foto: PRIVAT
DAGLIG LEDER: Andreas Gyrre, Euroteam. Foto: PRIVAT Vis mer