Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Euroteam legges ned

Det omstridte selskapet ble knust da flere hundre OL-billetter ble beslaglagt.

FERDIGE: Euroteam har gjort store penger på videresalg av billetter. Men nå er det slutt. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
FERDIGE: Euroteam har gjort store penger på videresalg av billetter. Men nå er det slutt. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdatert: Euroteams gründere ble høsten 2016 frifunnet på samtlige punkter i tiltalen om forsøk på bedrageri. Etter frifinnelsen uttalte advokat Nicolai Skjerdal, som representerte en av gründerne:

- I den situasjon som faktisk oppsto, gjorde Euroteam det eneste ansvarlige, nemlig å kansellere alle salgene slik at kundene kunne få tilbake sine penger mens det ennå kunne være mulig for kundene å områ seg.

Siktelsene i forbindelse med beslag av OL-billetter er også henlagt. De siktede sier de vil gå til erstatningskrav mot staten som følge av det de betegner som urettmessige beslag og urettmessig straffeforfølgelse.

(Dagbladet): Det omstridte billettfirmaet Euroteam legges ned, meddeler de selv i en pressemelding. Årsaken er at det er slutt på pengene, hovedsakelig etter at firmaet fikk flere hundre OL-billetter beslaglagt i forkant av lekene i London, med følgen at mange kunder ble stående uten tilgang til arenaene.

- Den kortsiktige gjelden i selskapet overstiger tilgjengelige midler, og selskapet ser seg derfor insolvent (ikke betalingsdyktig, red.anm.) etter gjeldende regler, meddeler Euroteams styreformann Andreas Gyrre.

Euroteam varslet for en måned siden at de var nær konkurs. Advokat Carl Bore ble engasjert for å håndtere kontakten med selskapets kreditorer.

- Vi innledet på et framskredet tidspunkt forhandlinger med kreditorene, men det har dessverre ikke vært nok til å redde selskapet, sier Bore til Dagbladet.

Motarbeidet av IOC Selskapet, som etterforskes for bedrageri etter billettsalg til London-OL, støtte på problemer da Den internasjonale olympiske komité (IOC) aktivt motarbeidet deres videresalg av OL-billetter, som hovedsakelig var innkjøpt i Øst-Europa.

IOC hevdet Euroteam med viten og vilje videresolgte billetter som ikke ville kunne brukes på sportsarenaene, og at det derfor dreide seg om svindel. En spesiell lov ble før lekene innført i Storbritannia; den forbyr omsetning av billetter som ikke er solgt via de offisielle kanalene.

Euroteam mener IOC dermed har drevet en aktiv svertekampanje mot dem, som munnet ut i sommerens billettbeslag. I forkant av OL ble dessuten selskapets britiskbaserte nettsider og kundesystem samt kortbetalingstjeneste stengt.

- Dermed stanset kontantstrømmen opp, og selskapet ble satt ute av stand til å fortsette driften. På denne måten rammet IOC og deres samarbeidspartnere et betydelig antall OL-publikummere, herunder personer som rakk å betale før nedstengingen, sier advokat Bore.

- Torpedert I pressemeldingen skriver han at Euroteam «har vært utsatt for en torpedering man sjelden har sett maken til». Til Dagbladet framholder han at bedragerianmeldelsen ikke har hold i virkeligheten.

- Ifølge anmeldelsen hadde ikke Euroteam til hensikt å skaffe til veie billetter. Dette er beviselig galt, sier Bore.

Han understreker det påfallende i at politiet først beslagla billettene pga. påstanden om at de ikke ville virke - for deretter å fly til London med dem, i et forsøk på likevel å få dem fram til kundene.

Selskapet skal som følge av saken ha anmeldt så vel Romerike som Oslo politidistrikt til Spesialenheten for politisaker.

- Det er ingen tvil hos selskapet om at politiet har handlet uoverveid og vil ha et betydelig erstatningsansvar, slår advokaten fast.

KJEMPET: Advokat Carl Bore forhandlet med Euroteams kreditorer, uten at det reddet selskapet fra konkurs. Foto: DALAN ADVOKATFIRMA
KJEMPET: Advokat Carl Bore forhandlet med Euroteams kreditorer, uten at det reddet selskapet fra konkurs. Foto: DALAN ADVOKATFIRMA Vis mer

- Ikke berettiget krav Euroteam anslår kravet mot de to politidstriktene til 194 000 euro - eller ca. 1,4 millioner kroner.

- I utgangspunktet mener vi kravet ikke er berettiget - men vi skal se på kravets detaljer når det foreligger, sier politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politidistrikts seksjon for finans- og milkjøkriminalitet til Dagbladet.

Han legger imidlertid til:

- I prinsippet er det vanskelig å tenke seg at politiet skulle være erstatningspliktige i denne saken.

Mislykket Norsk politis forsøk på å få fram de beslaglagte billettene til kundene i London mislyktes for en stor del, hovedsakelig pga. mangel på videreformidling fra London-OLs politistyrke Podium. Dermed endte et betydelig antall nordmenn opp uten adgang til OL-arenaene, på tross av at de hadde betalt.

- IKKE BERETTIGET KRAV: Euroteam har varslet erstatningskrav mot både Oslo og Romerike politidistrikt etter sommerens billettbeslag. Politiadvokat Christian Stenberg ved førstnevnte distrikt sier det er lite trolig at politiet vil bli holdt ansvarlige i saken. Foto: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX
- IKKE BERETTIGET KRAV: Euroteam har varslet erstatningskrav mot både Oslo og Romerike politidistrikt etter sommerens billettbeslag. Politiadvokat Christian Stenberg ved førstnevnte distrikt sier det er lite trolig at politiet vil bli holdt ansvarlige i saken. Foto: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX Vis mer

Euroteam opplyser at alle som har betalt med kredittkort, har krav på å få tilbake pengene via kortselskapet.

- Men det er en fattig trøst all den tid de hadde gledet seg til OL og ble stående uten billett. Vi er fryktelig lei oss, sier styreleder Gyrre.

- Nå avhenger det av hvordan kortselskapene tolker sine egne refusjonsregler, sier advokat Bore - som peker på det påfallende i at dette er de samme kortselskapene som var delaktige i å senke Euroteam gjennom å stenge selskapets betalingstjeneste.

Han understreker at det er mange prosesser som nå må ryddes opp i, så vel mht. konkursbehandlingen som erstatningskravene.

- Siste kapittel er absolutt ikke skrevet, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media